Ztráta sexuální nevinnosti
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
106 min
Země:
USA/Velká Británie, 1999
Dokumentarista Nic vzpomíná na několik epizod ze svého dětství a mládí, jež ho natrvalo poznamenaly a jež zpravidla souvisí se sexem. Prožil je jako pětiletý (špehuje černošskou dívku, která předčítá znuděnému bílému starci Píseň písní jen ve...

Popis

Dokumentarista Nic vzpomíná na několik epizod ze svého dětství a mládí, jež ho natrvalo poznamenaly a jež zpravidla souvisí se sexem. Prožil je jako pětiletý (špehuje černošskou dívku, která předčítá znuděnému bílému starci Píseň písní jen ve spodním prádle), dvanáctiletý (detektivové děsí Nica a jeho dva kamarády barvitým popisem vraždy) a jako šestnáctiletý (přistihne svou dívku Susan, jak se po pohřbu svého otce opilá líbá s jiným mladíkem a jak se vzápětí pozvrací). V současnosti Nic natáčí film na Sahaře, přičemž zažije nejdramatičtější událost svého dosavadního života.

Jednotlivé příběhy jsou pospojované jen velmi volně; ve skutečnosti jde spíše o samostatné povídky s autobiografickými rysy, jež někdy připomínají sen a jindy se ve snu přímo odehrávají. Některé epizody jsou jen naznačené a s Nicovým životem vůbec nesouvisejí nebo se z nich vytrácí sexuální podtext. Oproti tradiční filmové dramaturgii jde o velmi intuitivní, složitě komponované autorské dílo, založené na lyrickém vyznění obrazově a zvukově stylizovaných sekvencí.