Zloděj z Bagdádu
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, rodinný, fantasy
Délka:
106 min
Země:
USA/Anglie, 1940
Film Zloděj z Bagdádu, z jehož zhlédnutí příjemný zážitek přetrvá, je určen pro člověka jakéhokoliv věku a jakýkoliv národ s představivostí. Od prvního záběru film využívá ty nejkrásnější možné barvy, v kombinaci s inovativními zvláštními efekty...

Popis

Film Zloděj z Bagdádu, z jehož zhlédnutí příjemný zážitek přetrvá, je určen pro člověka jakéhokoliv věku a jakýkoliv národ s představivostí. Od prvního záběru film využívá ty nejkrásnější možné barvy, v kombinaci s inovativními zvláštními efekty jako například úplně první použití „klíčovacího modrého pozadí“, dodnes využívaného v kasovních trhácích. Snímek, který vznikl v Debenhamských studiích v Anglii na konci 30. let 20. století, svedl dohromady mnohé talenty a stal se produkčním triumfem Alexandera Kordy. Jedním z raných „působivých efektů“ je obsazení mladého indického herce Sabua jako zloděje.

V průběhu filmu se změní v psa, vyzraje na velkého džina, porazí děsivého pavouka, létá na kouzelném koberci a dělá všechny věci, které jsou mnohem lepší, než chození do školy. Modré obrazovky, miniatury a matové malby vytvářejí úplnou filmovou Arábii, kde způsob mluvy a výtvarného ztvárnění připomínají pohádku. Princ s princeznou si přísahají nehynoucí lásku. Ale název filmu, Zloděj z Bagdádu, odhaluje skutečnou podstatu příběhu: hon za přepychem, okouzlením a dobrodružstvím.