Zloděj broskví
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický, válečný
Délka:
84 min
Země:
Bulharsko, 1964
Staroslavné, středověké hlavní město Bulharska Veliko Tarnovo na sklonku první světové války. Na pozadí velkých politických a společenských proměn se odehrává drama dvou milenců, Lisy, manželky vojenského velitele města, a válečného zajatce,...

Popis

Staroslavné, středověké hlavní město Bulharska Veliko Tarnovo na sklonku první světové války. Na pozadí velkých politických a společenských proměn se odehrává drama dvou milenců, Lisy, manželky vojenského velitele města, a válečného zajatce, srbského poručíka Ivana Obrenoviće. Hlad přivedl zajatce do zahrady sídla velitele, plné krásných zralých broskví, kde ho přistihla Lisa. Pohled na otrhaného, vyčerpaného muže, vzbudil v ní nejen horkou vlnu soucitu, ale zároveň něco, co se později rozhořelo v hluboký cit. V době, kdy bojující národy ovládá hlad a zoufalství, kdy nenávist jedněch k druhým dostupuje vrcholu, dva mladí příslušníci znesvářených národů protestují svým čistým citem i odhodláním proti nesmyslnému zabíjení, vzájemné nenávisti. Učitel Obrenović, oblečený do uniformy, jak sám s posměchem a nesouhlasem dodává, již činí praktické závěry, jak aktivně přispěje po válce k uskutečňování myšlenky trvalého míru mezi národy. Až sem již doléhá závan vítězní Říjnové revoluce, lidé cítí, že se děje cosi velkého, převratného, s nesmírným dosahem. Klíčí myšlenky, které jsou základem i nástupem nové éry. Na vrcholu své lásky k Lise Obrenović umírá zasažen kulkou hlídače, který plnil rozkaz svého pána a zabil člověka pro pár broskví. Jeho smrt vzbuzuje bolest, ale zároveň i vášnivý protest právě proti tomu všemu nesmyslnému, proti čemu se on zavázal bojovat.

Film získal na IV. Festivalu bulharského filmu ve Varně 1964 Zvláštní cenu poroty, Cenu diváků a ceny za herecké výkony (Nevena Kokanovová a Rade Marković).