Život jako sen
Typ:
film
Žánr:
hudební, dokumentární
Délka:
93 min
Rok:
2000
Miguel Del Morales, zvaný Kohout, cestuje napříč Kubou jako potulný muzikant. Je to už starší pán a vynikající hudebník, takže se dá říct, že ho všude kam přijde znají a nedají si ujít jedinou příležitost si jeho teskné balady i svižné taneční...

Popis

Miguel Del Morales, zvaný Kohout, cestuje napříč Kubou jako potulný muzikant. Je to už starší pán a vynikající hudebník, takže se dá říct, že ho všude kam přijde znají a nedají si ujít jedinou příležitost si jeho teskné balady i svižné taneční písně poslechnout. Samozřejmě potkává a navštěvuje i řadu přátel, kteří jsou taktéž nadšenými amatérskými hudebníky a s pověstnou latinskoamerickou spontaneitou se účastní řady "jamů", kdy muzikanti nejen přehrávají svůj oblíbený repertoár, ale i svérázně improvizují.

Umění hudební improvizace je jedním z nejobtížnějších a o to víc fascinuje, když obyčejný stařík z ulice vykouzlí brilantní sólo či když skupina výrostků předvede pouze vokálně, tedy za pomoci svých hlasů, přesto dokonale profesionálně působící rapové číslo. Většina Kubánců má zkrátka hudbu a rytmus v krvi a velmi přesvědčivě to ve snímku Život jako sen dokazuje. Navíc nám film zprostředkovává velmi autenticky atmosféru kubánského venkova a doslova vtahuje do tepu života této země, která, i když životní podmínky jejích obyvatel jsou těžké, se přesto nedala připravit o schopnost užívat dne a radovat se ze života.

Všechny postavy, vystupující v tomto hudebním dokumentu jsou autentické, stejně jako jejich improvizace a spontánní hudební vystupování.