Xena
Typ:
seriál
Žánr:
komedie, dobrodružný, akční, drama, fantasy
Délka:
45 min
Motto:
Tv seriál 1995-2001
Země:
USA/Nový Zéland, 1995
Xena se narodila jako dcera Cyrene a Atria v Amphipolis v Thrákii. Měla staršího bratra Torise a mladšího Lycea. Xena se domnívala, že její otec Atrius opustil rodinu, když byla malá. Později se dozvěděla, že Xenina matka Cyrene ho zabila,...

Popis

Xena se narodila jako dcera Cyrene a Atria v Amphipolis v Thrákii. Měla staršího bratra Torise a mladšího Lycea. Xena se domnívala, že její otec Atrius opustil rodinu, když byla malá. Později se dozvěděla, že Xenina matka Cyrene ho zabila, jelikož chtěl Xenu zabít a také, že pravým otcem Xeny je pravděpodobně Ares, bůh války.

Xenina první láska byl Petracles. Byli už zasnoubeni, když jí opustil a vydal se na dráhu bojovníka. Toto již druhé zklamání blízkým mužem (první jí opustil otec) v ní zřejmě vyvolalo hořkost k mužům a poznamenalo její schopnost navazovat blízký vztah (to není z mé hlavy :-).

Když jí bylo sedmnáct let, Xenin domov Amphipolis napadl válečník Cortes. A protože se nanašel nikdo, kdo by se mu postavil, Xena začala s mladším bratrem Lycem shromažďovat vojsko. Nakonec Cortese porazili, ovšem za cenu smrti Lyca i dalších vesničanů. Vesničani Xenu obvinili z odpovědnosti za jejich smrt a vyhnali ji z Amphipolis.

Navzdory této nespravedlnosti, Xena se snažila i nadále zajistit bezpečí pro svojí domovinu a tak začala dobývat přilehlé území, až se dostala na pobřeží Středozemního moře. Během dobývání Neapole, zajala Julia Cesara na svojí loď. Xena a Cesar prožili krátký milostný vztah, kdy si Xena naivně myslela, že spolu budou neporazitelný tým. Xena Cesara propustila za vysoké výkupné, s přílibem, že se vrátí. Cesar se opravdu vrátil, ale poněkud s jinými úmysly. Zajal Xeninu loď a celou posádku včetně Xeny ukřižoval na pobřeží.

Naštěstí se Xena po tažení na Neapolis seznámila s ženou jménem M'Lila. M'Lila byla galská otrokyně, která se načerno schovávala na Xenině lodi. M'Lila naučila Xenu používat techniku tlakových bodů a svůj styl boje. Jelikož M'Lila věděla, že osud Xeny se ještě nenaplnil, zachránila jí z kříže před smrtí a odnesla za léčitelem Nickliem. Římští vojáci je ale objevili a zabili M'Lilu. V tom okamžiku se Xena změnila ve zlou (dark) Xenu s jediným cílem v životě - smrtí.

Xena se úplně podvolila své temné stránce, bojovala z lačnosti po krvi a moci. Vypravila se na cestu do střední asie, kde se spojila s ruským válečníkem Boriasem. Z Xeny a Boriase se zakrátko stali milenci, kteří terorizovali rozsáhlá uzemí, dokud se Borias nespojil přes odpor Xeny s mocnými čínskými rodinami Ming a Lao. Xena unesla mladého syna rodiny Ming, Ming T'iena. Xena chtěla za Ming T'iena vysoké výkupné, ale s Boriasovou pomocí byla zajata. Vladařova manželka rodiny Lao, Lao Ma zachránila Xenu před jistou smrtí od vladaře Ming Tzu a ukryla jí u sebe v domě. Lao Ma ji učila duchovním silám i bojovým technikám a snažila se probudit dobro, ukryté v její duši. Xena spolu s Boriasem zabila Ming Tzu. Pokusila se zabít syna Lao Ma, Ming T'iena, ale Lao Ma jí v tom zabránila.

Po záležitostech s rodinami Ming a Lao, Xena a Borias cestovali po stepích střední asie. Blízko domova sibiřských amazonek, Xena poznala zlou šamanku Alti, která výměnou za Xeninu pomoc, udělala z Xeny Ničitelku Národů. Toho času už byla Xena těhotná. Během boje u Korintu proti Kentaurům jich přes 10. tisíc zemřelo. Xena se stala vším, proti čemu bojovala kdysi dávno v Amphipolis. Během bitvy u Korintu si Xena uvědomila jakou sílu skrývá Ixionův kámen, který by jí dal veškerou sílu Zlého Kentaura. To už bylo pro Boria příliš a tak ji opustil (byl však zabit). Po smrti Boria si Xena uvědomila jaké monstrum se z ní stalo, a tak po narození syna Solana ho tajně dala k vychování ke Kentaurům. Nechtěla, aby jí její syn následoval a chtěla ho uchránit před svými nepřáteli.

Osud Xeny následujích pár let je většinou neznámý. Setkala se v Británii s Boadicceaou, Královnou Británie a zradila jí. Později se Xena pokusila zabít Hercula, tím že proti němu zneužila Herculova nejlepšího přítele Iolaa. Krátce poté instinktivně zachránila nemluvně před smrtí z rukou své armády. Její armáda se vzbouřila a donutila jí projít krutým gauntletem. S pomocí Hercula, s kterým se spřátelila, konečně pochopila jakých činů se dopustila k ostatním i k sobě a rozhodla se konat dobro.

Takové nějaké jsou Weniny začátky ale dál to musíte sledovat sami.