"Scénář čerpá z divadelních her Franze Grillparzera a Clemense Brentana i z próz Aloise Jiráska," říká Vladimír Lhoták ze Starlitu. Ke své historii skepticky konzervativní Česko už se může těšit. Jiráskův pohanský věk bude ve filmu podle...

Popis

"Scénář čerpá z divadelních her Franze Grillparzera a Clemense Brentana i z próz Aloise Jiráska," říká Vladimír Lhoták ze Starlitu.

Ke své historii skepticky konzervativní Česko už se může těšit. Jiráskův pohanský věk bude ve filmu podle Lhotáka představen jako "svět starobylé moudrosti, osobní svobody, blízkosti s přírodou a otevřené smyslnosti".

V příběhu prý není nouze o prvky magie a mystiky - to napovídá, že výsledkem by v lepším případě mohla být zručně zvládnutá historická podívaná ve stylu zmíněného Tristana a Isoldy. V horším případě něco jako laciná televizní produkce ve stylu Xeny nebo Herkula.

Podle Lhotáka se bude rozpočet snímku pohybovat v intencích "levnějšího českého filmu". Což v praxi může znamenat částku pohybující se kolem dvaceti milionů korun.

Je téma z hlubin české historie příznakem vyčerpání módních mystických motivů z klasických zdrojů? Pak by se nabízela řada motivů, které by Hollywood po případném úspěchu Libuše vytěžit. Třeba není vize Petera O´Toola, který se za roli praotce Čecha konečně dočká Oscara, zcela nereálná.

Film podle nepotvrzených informací stejně jako řadu dalších nezávislých amerických snímků financují soukromé zdroje z USA - zřejmě tedy se zálibou v české historii. Do tamních kin by výsledek měl přijít v létě 2008. České kinosály se americké kněžny Libuše dočkají na podzim příštího roku.