The Doors - When You're Strange
Typ:
film
Žánr:
historický, životopisný, hudební, dokumentární
Délka:
95 min
Motto:
První celovečerní dokumentární film o skupině The Doors
Země:
USA, 2009
První celovečerní dokumentární film o skupině The Doors, který vypráví příběh skupiny pomoci jedinečných záběrů, z kterých mnohé nebyly dosud zveřejněny. Film When You’re Strange vyrobený ve společnosti Wolf Films/Strange Pictures ve...

Popis

První celovečerní dokumentární film o skupině The Doors, který vypráví příběh skupiny pomoci jedinečných záběrů, z kterých mnohé nebyly dosud zveřejněny.

Film When You’re Strange vyrobený ve společnosti Wolf Films/Strange Pictures ve spolupráci se společností Rhino Entertainment byl poprvé uveden na filmovém festivalu v Deauville 6. září 2009.

Režisér a scénárista Tom DiCillo, který má na svém kontě řadu cen, ve svém strhujícím filmu odkrývá historické, dosud nezveřejněné záběry proslulé čtyřčlenné rockové kapely a poskytuje nový pohled na revoluční dosah jejich hudebního odkazu. Film vypráví Johnny Depp.

Tvůrčí chemie čtyř brilantních umělců, kterými jsou bubeník John Densmore, kytarista Robby Krieger, klávesista Ray Manzarek a zpěvák Jim Morrison – udělala z The Doors jednu z nejvlivnějších a nejikoničtějších rockových kapel. WHEN YOU’RE STRANGE je první celovečerní dokument, který vypráví jejich příběh. Film nestaví na hercích, ale pouze na záběrech natáčených v období, kdy The Doors v roce 1965 vznikli, až do smrti Morrisona v roce 1971. V záběrech vidíme kapelu na chodbách filmové fakulty UCLA, kde se Manzarek a Morrison potkali, ale i vystoupení na vyprodaných arénách.

Název filmu vznikl podle kabaretně laděného hitu skupiny The Doors "People Are Strange". Film zachycuje vznik šesti zásadních alb, které skupina The Doors nahrála za pouhých pět let i jejich elektrizující živá vystoupení. Unikátní záběry ve stylu cinéma vérité nabízejí intimní náhled na jejich hudební spolupráci – i pohled do zákulisí.

"Hudba skupiny The Doors je rockovým ekvivalentem filmu. Má v sobě výraznou dramatičnost, sex, poezii a tajemství. Jejich hudba oslovuje všechny, kteří někdy zažili chladný pocit osamění a odlišnosti; jak se ostatně občas cítí každý z nás," říká režisér DiCillo.

"Poprvé jsem skupinu The Doors slyšel v roce 1966 jako student 2. ročníku na univerzitě," říká producent Dick Wolf." Poslouchám je i po 42 letech, stejně jako můj syn, kterému je 15. Lidi si budou The Doors pamatovat a poslouchat je, dokud budou mít uši.”

Na podzim roku 2009 k filmu vydal Rhino Entertainment také soundtrack WHEN YOU’RE STRANGE, na kterém jsou klasické studiové i živé nahrávky skupiny The Doors.

Na filmu WHEN YOU’RE STRANGE se rovněž podíleli producenti Dick Wolf, John Beug, Jeff Jampol a Peter Jankowski.