Vymítač ďábla je americký hororový film režiséra Williama Friedkina z roku 1973, natočený podle stejnojmenného románu W. P. Blattyho. Snímek pojednává o posedlé dvanáctileté dívce, kterou se její matka snaží zachránit prostřednictvím exorcismu....

Popis

Vymítač ďábla je americký hororový film režiséra Williama Friedkina z roku 1973, natočený podle stejnojmenného románu W. P. Blattyho. Snímek pojednává o posedlé dvanáctileté dívce, kterou se její matka snaží zachránit prostřednictvím exorcismu. Film byl nominován na deset Oscarů, z nichž dva skutečně obdržel – za nejlepší zvuk a za nejlepší adaptovaný scénář. Film byl hodnocen kategorií R (pro mladší 17 let jen v doprovodu rodičů) a to zejména kvůli zobrazování erotických scén a velké vulgárnosti.

Ve snímku je dvanáctiletá Regan postižena podivnou chorobou, která ji začne měnit - dívka začíná hrubým hlasem vykřikovat rouhavá a oplzlá slova, hlava se jí otáčí v nepřirozených úhlech a dokonce se začne vznášet ve vzduchu. Postupem času se přijde na to, že její stav není způsoben nemocí, ale přítomností něčeho zlého a temného.