Všechno je jak má být
Typ:
film
Žánr:
drama, romantický, válečný
Délka:
130 min
Země:
Švédsko/Dánsko, 1995
Po devítileté odmlce natočil známý švédskýi režisér Bo Widerberg podle vlastniho scénáře snímek Všechno je. jak má být. Citlivě a s chápavým humorem v něm zachycuje období dospívání, prvních sexuálních zkušeností,ale také prvních střetů se...

Popis

Po devítileté odmlce natočil známý švédskýi režisér Bo Widerberg podle vlastniho scénáře snímek Všechno je. jak má být. Citlivě a s chápavým humorem v něm zachycuje období dospívání, prvních sexuálních zkušeností,ale také prvních střetů se světem dospělých. - Patnáctiletý chlapec Stig prožívá vášnivý milostný vztah se sedmatřicetiletou učitelkou Violou. Nerovný poměr však nutně musí skončit rozchodem: první okouzlení postupně opadá a chlapec se kromě nádherných chvil milování setkává i s traumatizujícimi zážitky
K těm patří častá setkání s Violiným manželem, rezignovaným opilcem Kjel lem, a smrt Stigova bratra při katastrofě švédské ponorky.

Stig má zároveň šanci najít další lásku ve své vrstevnici Lisbet. - Osobitý komorní příběh se odehrává během několika měsíců v Malmö a je zasazen do roku 1943. I do neutrálního Švédska doléhají ozvuky II. světové války (ať už v podobí diskriminace židovského spolužáka, v rozhlasovém zpravodajství či ve filmových týdenících). Stigovu rodinu ostatně válka zastihne bezprostředně, když je nacisty potopena švédská ponorka, na níž slouží chlapcův bratr.

Tyto reálie tvoří věrohodný rámec pro postižení intimního prožitku hrdinů. Autor nepochybně vycházel i z vlastních vzpomínek. Hlavní roli navíc svěřil svému synovi Johanovi (jemuž bylo v době natáčení jedenadvacet let). Významnou úlohu hraje ve filmu klasická hudba. - Děj je uvozen citátem z knihy Earla Linného Přednáškyr o sexualitě, týkajícím se proměn lidského jedince v pubertě.