Vlajky našich otců
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, historický, drama, válečný
Délka:
132 min
Motto:
Citlivý příběh o odvaze, přátelství a oběti v situaci válečné vřavy ...
Země:
USA, 2006
Jde o jednu z nejznámějších fotografií z dobývání Tichomoří – snímek zmrazil v čase pětici mariňáků a jednoho námořního zdravotníka, vztyčujících americkou vlajku nad hoře Suribači na Iwo Jimě. Tato přírodní pevnost s plážemi z černého písku a...

Popis

Jde o jednu z nejznámějších fotografií z dobývání Tichomoří – snímek zmrazil v čase pětici mariňáků a jednoho námořního zdravotníka, vztyčujících americkou vlajku nad hoře Suribači na Iwo Jimě. Tato přírodní pevnost s plážemi z černého písku a sirných jeskyní se stala dějištěm jedné z nejkrvavějších bitev 2. světové války.

Pro muže na fotografii bylo vztyčování vlajky jen nutnou formalitou uprostřed bitvy, ale ve vytoužené domovině má obraz vojáků bezhlesně konajících svou práci už zcela jiný význam: redefinuje pojem hrdina. Foto vystihuje touhu americké veřejnosti, unavené válkou bez konce, po naději. Dává matkám důvod věřit v to, že jejich synové se vrátí domů živí, a těm, jejichž synové se už nikdy nevrátí, zase vědomí, že nebojovali nadarmo.

Fotografie způsobila velké pozdvižení a americká vláda se rozhodne šestici vojáků využít k pozdvižení morálky – mají být staženi z bojů a posláni zpět do Spojených států, kde mají jiným způsobem sloužit své vlasti. Tyto odvážné muže čeká další bitva jejich života – mají se setkávat s davy, které chtějí “pravé hrdiny,” a působit, aby vlivní a bohatí vypisovali šeky, sponzorující válečné operace.

Do Spojených států se však dostanou jen tři z nich – námořní zdravotník John “Doc” Bradley (Ryan Phillippe), Ira Hayes (Adam Beach), vojín indiánského původu, který se vyhýbá publicitě, a válečný kurýr René Gagnon (Jesse Bradford), který z morálních důvodů nechce používat zbraň.

Trojice přeživších je ve své roli hrdinů dokonalá – neúnavně jezdí z jednoho konce Ameriky na druhý, potřásají si rukama s vlivnými lidmi a do mikrofonů pronášejí zapálené vlastenecké projevy. Uvnitř však cítí, že část jejich duše už navždy zůstane na Iwo Jimě spolu s přáteli a bratry, kteří už se nikdy nevrátí...

Snímek Vlajky našich otců od dvojnásobného držitele Oscara, Clinta Eastwooda, je podrobným zkoumáním fenoménu války. Eastwood k tomu volí dvojí perspektivu: z vlasti a z roviny vojáků na bojišti. Vlajky našich otců je citlivým příběhem o odvaze, přátelství a oběti v situaci válečné vřavy. Fotografie Joe Rosenthala na chvíli zastavila čas a film se snaží ukázat nejen to, jak zapůsobila na válkou unavenou zemi, ale jaký vliv měla do budoucna i na samotné vojáky.