Venuše
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama, romantický
Délka:
95 min
Motto:
Láska kvete v každém věku...
Země:
Anglie, 2006
Maurice (Peter O'Toole) je stárnoucím, ale stále slavným hercem. O jeho nejlepšího přítele Iana (Leslie Phillips) se začne starat jeho praneteř Jessie (Jodie Whittaker) a požitkář Maurice v ní najde zalíbení. Jessie je od začátku velmi odmítavá,...

Popis

Maurice (Peter O'Toole) je stárnoucím, ale stále slavným hercem. O jeho nejlepšího přítele Iana (Leslie Phillips) se začne starat jeho praneteř Jessie (Jodie Whittaker) a požitkář Maurice v ní najde zalíbení. Jessie je od začátku velmi odmítavá, na druhou stranu jí imponuje Mauricův životní úspěch a jeho šarm. Po návštěvě Národní galerie, kde oba shlédnou slavný Velazquezův obraz Venuše, se Maurice rozhodne přemluvit Jessie, aby stála modelem pro studenty malířství. Je to i proto, že by se na ni rád podíval. To však rozběhne celou řadu nečekaných kiksů a událostí, jenž oba aktéry hluboce poznamenají. V tom dobrém slova smyslu. Ovšem čas nezadržitelně běží.

Jeden z nejlepších britských filmů poslední doby vynesl svým tvůrcům řadu nominací na prestižní filmové ceny včetně Zlatých Glóbů a Oscara. Má také pozoruhodně dobré kritiky i hodnocení diváků na různých webových stránkách. Režisér Michell si totiž nejen vybral velmi profesionální a výrazné herecké osobnosti, ale postavil svůj příběh na lehké ironii a nepatetickém profilu stárnoucího muže. Sympatický Peter O'Toole tak vypráví vlastně svůj životní příběh a nadšeně si vychutnává roli šťastného, velkorysého muže, který má stále co říct. Film byl uveden v mnoha evropských zemích a vždy se setkal s mimořádně kladným přijetím u diváků. V České republice se poprvé představí na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.