Vějíř lady Windermerové
Typ:
film
Žánr:
komedie, drama, romantický
Délka:
93 min
Motto:
Pokušení, sex, skandály... Každý svatý má minulost. Každý hříšník má budoucnost...
Země:
USA/Anglie/Španělsko/Itálie, 2004
Svůdná lvice salónů, paní Erlynne (Helen Hunt), má kvůli nesčetným aférkám mezi newyorskou smetánkou poněkud pochybnou pověst. Aby unikla dluhům, odlétá na italskou riviéru. Doufá, že zde díky svému neodolatelnému šarmu najde mezi místními...

Popis

Svůdná lvice salónů, paní Erlynne (Helen Hunt), má kvůli nesčetným aférkám mezi newyorskou smetánkou poněkud pochybnou pověst. Aby unikla dluhům, odlétá na italskou riviéru. Doufá, že zde díky svému neodolatelnému šarmu najde mezi místními aristokraty štědrého „společníka“.

Ani pomluvy, které přílet paní Erlynne provázejí, nedokáží zabránit dobrosrdečnému lordu Augustovi (Tom Wilkinson), aby se do ní beznadějně zamiloval. Ona si však již vyhlédla svou další oběť – ženatého, ale velmi bohatého Američana Roberta Windermera (Mark Umbers), který rychle podléhá jejímu kouzlu.

Když se Windermerova důvěřivá a nezkušená manželka Meg (Scarlett Johansson) dozví o manželově začínající milostné aférce, rozhodne se k velmi ráznému opatření: odhodit svou nevinnost a o manžela bojovat Erlynninými zbraněmi. Její jednání bude mít pro všechny zúčastněné nečekané důsledky...

Romantickou komedii Vějíř lady Windermerové natočil podle předlohy Oscara Wilda režisér Mike Barker. Děj se odehrává ve 30. letech 20. století na slunečném pobřeží italské riviéry. Hlavní roli svůdné paní Erlynne si s lehkostí zahrála držitelka Oscara Helen Hunt (Lepší už to nebude, Po čem ženy touží). Roli mladé Meg Windermere získala Scarlett Johansson (Ztraceno v překladu – nominace na Zlatý Glóbus, Ostrov). Lorda Augusta ztvárnil slavný britský herec Tom Wilkinson (Batman začíná, Věčný svit neposkvrněné mysli).

Film byl s velmi kladným ohlasem uveden na 41. Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary (2006).