Ve stínu
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, kriminální
Délka:
106 min
Motto:
Napínavý kriminální příběh na pozadí 50. let v bývalém Československu.
Země:
Česká Republika/Polsko/Slovensko, 2012
Film je příběhem přátelství a lidské odvahy v době, kdy odvaha byla pozvánkou na popraviště. Na půdorysu kriminálního příběhu se přeneseme do jara 1953, krátce po smrti komunistického předáka K. Gottwalda. Na jeho místo nastupuje A. Zápotocký,...

Popis

Film je příběhem přátelství a lidské odvahy v době, kdy odvaha byla pozvánkou na popraviště. Na půdorysu kriminálního příběhu se přeneseme do jara 1953, krátce po smrti komunistického předáka K. Gottwalda. Na jeho místo nastupuje A. Zápotocký, který pokračuje v linii represí a upevňování postavení KSČ ve státě. Potemnělými ulicemi se pohybuje v šedivém plášti kapitán Hakl.

Zarputilý trochu cholerický detektiv, emotivní a intuitivní, se strništěm na tváři a skrytou bolestí. Hakl je u kriminálky 25 let a prošel jak službou první republice, tak okupací a nyní je ve službách Národní bezpečnosti. Jeho apolitičnost a touha po dílčí pravdě ho přivádí na nové a nové skutečnosti, které naznačují, že zdánlivě jednoduchý případ s jediným podezřelým se začíná komplikovat. Všechny indicie směřují do Židovské obce.

Jako stín se za ním plíží major Zenke, který je z NDR do Československa přizván jako specialista na židovskou kriminalitu. Náš příběh pracuje s vykonstruovaným případem loupežného přepadení, které sehraje StB, aby odvrátilo pozornost od blížící se národní katastrofy – měnové reformy. Tento zločin na národu, který se vymknul z rukou i samotným strůjcům, je jednou z největších loupeží v novodobých dějinách Evropy.