Dokumentární film zkušených a výrazných filmařů Víta Janečka a Zuzany Piussi, kteří se ve své tvorbě nebojí důležitých společenských témat, mají odvahu pojmenovat chyby a hledat odpovědi. Zuzana Piussi zčeřila klidné vody dokumentem Od Fica do...

Popis

Dokumentární film zkušených a výrazných filmařů Víta Janečka a Zuzany Piussi, kteří se ve své tvorbě nebojí důležitých společenských témat, mají odvahu pojmenovat chyby a hledat odpovědi. Zuzana Piussi zčeřila klidné vody dokumentem Od Fica do Fica, společně s Vítem Janečkem pak v loňském roce uvedli Selský rozum, který odhaloval metody Andreje Babiše v zemědělském podnikání a jejich vliv na celé zemědělství a dokonce českou krajinu.

Film Univerzity a svoboda vznikal sedm let a reflektuje hlavní problémy českého i světového vysokého školství. Právě univerzity jsou spojené s rozvojem a vývojem naší kultury a civilizace.

Jak říká Vladimíra Dvořáková, občas hořeli učitelé, občas knihy, ale univerzity se postupně staly ostrovy rozšiřování svobodného myšlení, poznání a v důsledku jedním z klíčových pilířů demokratické kultury.

S komercionalizací a masifikací vzdělávání přišly nové výzvy, které zasahují praktické i symbolické roviny fungování vysokých škol od jednotlivostí výuky a výzkumu, přes samosprávu až po celý systém. Jak se univerzity vyrovnávají s udržením akademických svobod, které jsou zárodkem mnoha aspektů svobody obecně? Jak vypadají výzvy, kterým čelí? Jaké důsledky má jejich selhávání? Jsme schopni je rozpoznat a adekvátně na ně reagovat?

Mezi mluvčími filmu jsou jeden z hlavních autorů deníku Guardian v oblasti vzdělávání sociolog Frank Furedi, lingvista Noam Chomski, bývalý ministr školství a profesor sociální psychologie Stanislav Štech, jeden z hlavních protagonistů české verze reforem VŠ, proti kterým se protestovalo, vzdělávací expert a manažer Jiří Nantl, investigativní novinář Jiří Štický, který se posledních několik let zabývá ekonomikou a vnitřními procesy univerzit, film odkrývá tajemný konec globálního seznamu predátorských vědeckých časopisů na příběhu Jeffreyho Bealla. Film také reflektuje koncepční i politický zápas o podobu českého vysokého školství reflexí čtvrtstoletí fungování Akreditační komise i jejich oponentů a je rámován tragikomickou osobní linií jednoho z autorů filmu. Ve filmu promluví i silný studentský hlas a objeví se řada dalších lidí a motivů.