12 let v řetězech
Typ:
film
Žánr:
historický, drama
Délka:
134 min
Motto:
Pravdivý příběh nezdolné touhy po svobodě
Země:
USA, 2013
Film 12 let v řetězech je strhujícím příběhem o muži, který se zničehonic ocitl spoutaný v řetězech jako otrok. Ze dne na den přišel o všechno a zůstal mu jen boj o přežití a víra ve svobodu. V hlavních rolích se představí Chiwetel Ejiofor,...

Popis

Film 12 let v řetězech je strhujícím příběhem o muži, který se zničehonic ocitl spoutaný v řetězech jako otrok. Ze dne na den přišel o všechno a zůstal mu jen boj o přežití a víra ve svobodu. V hlavních rolích se představí Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Michael Fassbender, Paul Dano, Paul Giamatti a objeví se také Brad Pitt.

Solomon Northup měl milující rodinu, dobrou práci, talent, majetek, svobodu i právo na život. Žil idylický středostavovský život jako většina z nás. V jeden jediný nečekaný moment ale o to všechno přišel. Skončil jako otrok spoutaný v řetězech a jeho jediným osudem se stala dřina na plantáži „pod bičem otrokáře“. Většinou doslova. Přesně to se v roce 1841 přihodilo Američanu Solomonu Northupovi (Chiwetel Ejiofor), který svůj skutečný příběh zachytil v autobiografické knize 12 Years a Slave. Solomon měl smůlu, že byl... černoch. Dva únosci ho pod příslibem houslového melouchu vylákali do Washingtonu, kde Solomon po první noci skončil spoutaný v řetězech. V následujících dnech byl prodán do otroctví na americkém Jihu. Ocitl se ve zlém snu, který potrvá dalších dvanáct let. Za těch dvanáct let potká Solomona snad všechno, co černého otroka potkat mohlo. „Hodný“ otrokář. Krutý otrokář. Dřina na bavlníkových plantážích. Pokus o lynčování. Bičování. Psychický teror. Neúspěšné pokusy o útěk. Víru ve svobodu a pomoc.

„Solomon Northup má silného ducha, vášeň, všechny instinkty k přežití, ale naprosto postrádá nenávist. Uchoval si v sobě jen to, co mu pomáhalo zůstat naživu. Nenávist by mu nepomohla. Jen by ho užírala. Neměl pro ni v sobě místo,“ říká o svém hrdinovi Chiwetel Eijofor.

12 let v řetězech se od běžného pohledu na otroctví amerického Jihu liší: nedívá se na ně shovívavýma očima moudrého bílého muže, ale zevnitř, z pohledu těch, které zasáhlo nejvíce. „Tohle byl film, jaký jsem toužil vidět, ale nikdo ho nenatočil. Byla to díra v kinematografii. Proto jsem si řekl: Tohle je příběh, který chci vyprávět,“ vysvětluje britský režisér Steve McQueen, autor kontroverzních dramat Hlad a Stud.

Hudbu složil Hans Zimmer a jednu z menších, ale důležitých rolích si zahrál i Brad Pitt.