Tvrdí chlapi
Typ:
film
Žánr:
akční, drama, válečný
Délka:
240 min
Motto:
Rok 1898 - začátek španělsko-americké války
Země:
USA, 1997
Dvoudílný televizní historický snímek Tvrdí chlapi zachycuje události španělsko-americké války z roku 1898. V prologu zaznamenává okolnosti, jež vedly ke vzniku konfliktu, dále si všímá utváření dobrovolnických vojenských jednotek, líčí různé...

Popis

Dvoudílný televizní historický snímek Tvrdí chlapi zachycuje události španělsko-americké války z roku 1898. V prologu zaznamenává okolnosti, jež vedly ke vzniku konfliktu, dále si všímá utváření dobrovolnických vojenských jednotek, líčí různé epizody z jejich výcviku a konečně popisuje průběh dvou bitev na kubánskérn pobřeží, z nichž boj o Sanjuanské výšiny rozhodl o následném vítězství Američanů ve válce.

- Tvůrci sledují jednání autentických historických postav, přičemž jejich zájem je upřen především na Theodora Roosevelta (1858-1919), pozdějšího prezidenta Spojených států, a na jižanského generála Wheelera, který velel Prvni dobrovolnické kavalerii.Ve velkoryse pojaté fresce jsou postiženy i osudy různých dobrovolníků od dobrodruhů přes Indiány až po syny z lepších rodin), kteří osvědčili své schopnosti v náročném boji. Válečné drama je rámováno vzpomínkami Henryho Nashe, který začínal jako lupič v Arizoně a posléze se proti své vůli ocitl v dobrovolnické armádě. Zpočátku se snažil vyhnout se boji, ale pak se především z vlasteneckých a kolegiálních pohnutek stal hrdinou. Dožil se stáří jako milionář. Jsou tu popsány i osudy jeho spolubojovníků, kteři neměli takové štěstí jako on. K těm patřil hrdinský arizonský šerif, kapitán Bucky O'Neil,nebo naopak synek z bohaté manhattanské rodiny Hamilton Fish. Autoři věnují pozornost i žurnalistům, kteří původně měli velký podíl na rozpoutání válečného konfliktu neobjektivním referováním o situaci na Kubě.

- Snímek nijak nevybočuje z trendu podobných historických válečných filmů, soustřeďuje se především na barvité vylíčení bojů (bitva o Sanjuanské výšiny zabírá téměř celý druhý díl) a nijak nezastírá americký patriotismus.

- Boje na Kubě, jež vedly k osvobození ostrova od španělské nadvlády, byly jen jednou součásti Španělsko-americké války, během níž došlo i k osvobození Filipín, Portorika a Guamu. Válka trvala od vyhlášení 25. dubna 1898 do podepsání příměří 12. srpma 1898.

- Nesprávný název Tvrdí chlapi označuje příslušníky První dobrovolné kavalerie, která však na Kubě paradoxně bojovala jako pěchota (kvůli obtížím s přepravou koní). V českých překladech se používá označení Drsná jízda nebo Drsní jezdci.