Tvář vody
Typ:
film
Žánr:
thriller, drama, romantický, fantasy
Délka:
119 min
Země:
USA, 2017
Trochu jiný příběh o lásce si pro nás přichystal mistr vyprávění Guillermo del Toro. Němá uklízečka se v tajné vládní laboratoři sblíží s podivuhodným vodním tvorem a s pomocí své nejlepší kamarádky, souseda a několika špiónů naplánuje jeden z...

Popis

Trochu jiný příběh o lásce si pro nás přichystal mistr vyprávění Guillermo del Toro. Němá uklízečka se v tajné vládní laboratoři sblíží s podivuhodným vodním tvorem a s pomocí své nejlepší kamarádky, souseda a několika špiónů naplánuje jeden z nejpodivuhodnějších a nejromantičtějších únosů v dějinách filmu.

V utajované americké vládní laboratoři probíhají experimenty s podivuhodným obojživelným monstrem nalezeným v Amazonii. Ví se o něm velmi málo – domorodci jej uctívali jako boha, může dýchat na vzduchu i pod vodou, podobá se člověku a je považován za nebezpečného tvora. V laboratoři jej drží a bezohledně zkoumá ambiciózní vládní agent Richard Strickland (Michael Shannon). Zachází s ním spíše jako s biologickým materiálem než s živou bytostí. Jeho experimenty neberou ohledy na to, zda objekt zkoumání zůstane na živu. Ve stejné laboratoři pracuje němá uklízečka Elisa (Sally Hawkins) a když se náhodou střetne s uvězněným stvořením, dokáže s ním navázat takovou komunikaci, k níž není potřeba žádných slov. Stačí jim gesta a emoce. Elisa jej nevnímá jako nebezpečnou zrůdu, cítí především jeho strašlivou osamělost. Je to i tím, že tato záhadná bytost má jednu základní vlastnost vody. Jak voda přijímá tvar nádoby, tak stejně tento vodní tvor přijímá vlastnosti každého, s kým se potkává, a odráží tak jeho agresivitu i osamělost nebo bezpodmínečnou lásku. Díky tomu se mezi ním a vnímavou Elisou vytvoří silné pouto. V okamžiku, kdy hrozí další brutální pokusy, Elisa pochopí, že je čas na společný útěk. A protože jsme v 60. letech minulého století, neobejde se to bez účasti sovětských špiónů.