Tulák
Typ:
film
Žánr:
rodinný, drama, romantický, muzikál
Délka:
193 min
Země:
Indie, 1951
Indický umělecký film ve dvou epochách. Film má rámcovou stavbu. V soudní síní je projednáván případ tuláka Rádže, který je obžalován z úkladů o život soudce Raghunátha. Pak se začne rozvíjet vlastní příběh tulákova života, který vysvětlí, co...

Popis

Indický umělecký film ve dvou epochách. Film má rámcovou stavbu. V soudní síní je projednáván případ tuláka Rádže, který je obžalován z úkladů o život soudce Raghunátha. Pak se začne rozvíjet vlastní příběh tulákova života, který vysvětlí, co vedlo mladého Rádže k tomu, že chtěl zabít soudce - vlastního otce. Film končí Rádžovým odsouzením, které je vzhledem k polehčujícím okolnostem mírné a jeho opětným setkáním se soudcem Raghunáthem i advokátkou Ritou, kteří jsou rozhodnuti, že po odpykání „tulákova" trestu pomohou Rádžovi otevřít novou cestu do života.

Velmi důležitý a zároveň úspěšný snímek se sociální tématikou balancuje na hranici mezi bollywoodským pozlátkem a kritikou indické společnosti. Mladý asociál Raj je zavrženým synem místního soudce Raghunath, jemuž kdysi před lety neznámý bandita unesl manželku. Po její záchraně a zjištění, že je těhotná, ji Raghunath vyhnal z domu a Raj strávil celé dětství ve slumu na okraji společnosti. Pro podezření z vážného zločinu se ocitá před soudem, proces neřídí nikdo jiný než jeho otec. Na pomoc mu přichází Rita, právnička a kamarádka z dětství. Věhlasný Raj Kapoor je nejen spoluautorem scénáře, ale film též režíroval, produkoval a ztvárnil hlavní postavu tuláka Raje. Jeho nejlepší a nejznámější film doslova obletěl svět a stal se hitem na Blízkém východě, v Sovětském svazu i v Číně. Z mnoha scén je patrná inspirace dílem Charlie Chaplina.