Tudorovci
Typ:
seriál
Žánr:
historický, drama, romantický, válečný
Délka:
55 min
Motto:
Posedlost může změnit svět
Země:
USA/Kanada/Irsko/Velká Británie, 2007
“Vášeň, ambice a zrada se střetávají v tomto dramatickém seriálu vyprávějícím o počátečních letech vlády neblaze proslulého krále Jindřicha VIII., který panoval celých čtyřicet let.” Tudorovci, jež napsal specialista na ztvárňování britských...

Popis

“Vášeň, ambice a zrada se střetávají v tomto dramatickém seriálu vyprávějícím o počátečních letech vlády neblaze proslulého krále Jindřicha VIII., který panoval celých čtyřicet let.”

Tudorovci, jež napsal specialista na ztvárňování britských dějin Michael Hirst /*1952/, který stál i za scénáři k celovečerákům Královna Alžběta a Královna Alžběta: Zlatý věk, zachycují právě éru, kdy byl král Jindřich, zde ztvárněný démonickým Irčanem Jonathanem Rhys Meyersem, ještě bujarý mladík, zmítaný především vlastními touhami a často nebezpečnou prchlivostí.

A i když si dozajista užijete neuvěřitelně honosných kostýmů a kulis, za něž Tudorovci dostali dvě ceny Emmy, byli poctěni i 2 nominacemi na Zlatý glóbus a mimo jiné má na kontě ještě 4 jiné filmové ceny , je to právě rozvětvený příběh, na němž dramatická série stojí. Navíc příběh seskládaný z velmi přitažlivých ingrediencí a zpracovaný ve značném souladu s reálnými dějinami. Ve vedlejších rolích můžete potkat z Jurského parku nebo Merlina známého Sama Neila, půvabnou Natalii Dormer a Jeremy Northama jako Thomase Morea.

Jindřich (Jonathan Rhys-Meyers) usedá na trůn v devatenácti letech. Státní záležitosti ho zajímají jen pramálo a ponechává je proto v rukou mocného kardinála Thomase Wolseye (Sam Neill), zatímco on sám míří za svými zájmy. Pro ty, kdo patří ke královu nejbližšímu okruhu a chtějí si udržet panovníkovu přízeň, tedy pro kardinála Wolseye, královu druhou ženu Anne Boleynovou (Natalie Dormerová), katolického mučedníka Sira Thomase Morea (Jeremy Northam) a vévodu z Norfolku (Henry Czerny) to je svízelný a nejistý úkol.

Jindřich VIII. je považován za nejhanebnějšího za všech britských panovníků - byl to král, který hltal jídlo i ženy se stejnou nenasytností, s jakou likvidoval ty, kdo mu zkřížili cestu. V historii bývá zobrazován jako tlustý muž s bezohlednými choutkami, jako monstrózní sobec, který vymýtil jakoukoliv tradici, pokud stála v cestě jeho ambicím. Ale to je jen polovina Jindřichova příběhu - a vypasený král zatemňuje pohled na přitažlivého mladého muže, který byl až doposud přehlížený.

Král Jindřich VIII. Tudor má ale i jisté zásluhy, např. právě on totiž změnil do té doby neotřesitelné rozložení církevních sil v Evropě a výrazně oslabil nadvládu všemocného katolicismu. A kvůli komu myslíte, že to udělal? No samozřejmě, že kvůli ženě. Jmenovala se Anna Boleynová (zde ji ztvárnila Natalie Dormer). A Jindřich byl kvůli ní ochoten čelit hněvu Říma coby zakladatel anglikánské církve.

Až dodnes vznikly zatím 3.řady tohoto oblíbeného seriálu. Ve druhé sérii, která měla premiéru v březnu 2008 přibyly nové postavy, např. arcibiskup Thomas Cranmer z Canterbury /zde ho hraje skotský herec Hans Matheson/, či papež Pavel III. /zahraný vynikajícím Peterem O'Toolem/ a mnoho jiných.. 2.série končí jak jinak, než popravou Anny Boleynové. Nové díly 3.řady Tudorovců vznikaly v létě 2008 v Irsku a premiérově by měly být uvedeny na obrazovky v roce 2009.