Třaslavec
Typ:
film
Žánr:
sci-fi, horor
Délka:
82 min
Země:
USA, 1959
Jsou tvůrci, kteří si zaslouží soustavnější pozornost a od našeho posledního setkání s ikonou béčkového filmu s áčkovou prezentací uplynulo již dlouhých pět let. Průkopník interaktivního kina, producent, režisér a příležitostný herec William...

Popis

Jsou tvůrci, kteří si zaslouží soustavnější pozornost a od našeho posledního setkání s ikonou béčkového filmu s áčkovou prezentací uplynulo již dlouhých pět let. Průkopník interaktivního kina, producent, režisér a příležitostný herec William Castle (1914 – 1977), vlastním jménem William Schloss, se do dějin filmu nezapsal ničím tak banálním jako je autorská režie, či velkoryse pojaté trikové sekvence. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato především s pověstnými „atrakcemi“ – barnumskými reklamními triky a interaktivními vychytávkami, které návštěvu kina povyšovaly na komplexní zážitek. Diváci jeho filmů museli povinně uzavřít pojistku pro případ náhlé smrti hrůzou, při projekci filmu je ohrožoval skutečný kostlivec, jindy zas v sále nalezli sedadla vybavená bezpečnostními pásy pro případ čelní srážky s alternativní realitou.

Třaslavec patří ke Castleovým nejproslulejším a také nejzábavnějším počinům. Hrdinou patřičně ujetého vyprávění je patolog dr. Warren Chapin, jenž se zabývá studiem lidského strachu a věří, že v okamžiku čirého děsu se v člověku aktivizuje mikroskopický parazit, který v mžiku nabyde úctyhodných rozměrů, a pokud jej dotyčný včas nezneutralizuje křikem, hrozí mu bolestivá smrt. Potřebuje však svou teorii dokázat v praxi. Hlavní roli bravurním způsobem ztvárnil Vincent Price, jehož schopnost pronášet i ty nejpatafyzičtější nehoráznosti s ledovým klidem dokáže na plátně směle konkurovat titulnímu monstru. Rozklíženost zápletky pak definitivně stvrzuje vůbec první zobrazení LSD tripu ve filmovém díle. A nebyl by to Castle, aby prostřednictvím svého unikátního vynálezu Percepto nedal zakusit drtivého stisku třaslavce i vám, nic netušícím divákům. Čeká vás projekce, jakou v pohodlí domova ani v jiném kině nezažijete! Tak tedy pamatujte, že výkřik v pravou chvíli vám může zachránit život!