Transcendence
Typ:
film
Žánr:
akční, sci-fi, mystery
Délka:
119 min
Motto:
Co kdyby vznikl zcela nový druh inteligence?“
Země:
USA, 2014
Tvůrci kultovních hitů Počátek a trilogie Temný rytíř přináší do kin další filmovou událost, sci-fi thriller Transcendence s Johnny Deppem v hlavní roli. Christopher Nolan a jeho dvorní kameraman Wally Pfister spolu vytvořili vedle Počátku a...

Popis

Tvůrci kultovních hitů Počátek a trilogie Temný rytíř přináší do kin další filmovou událost, sci-fi thriller Transcendence s Johnny Deppem v hlavní roli. Christopher Nolan a jeho dvorní kameraman Wally Pfister spolu vytvořili vedle Počátku a Temného rytíře i podmanivý svět Dokonalého triku, Mementa nebo Insomnie. Jejich snímky se mohou chlubit vzácnou kombinací skvělých ohlasů u kritiky i diváckými výsledky.

Johnny Depp se jako vědec snaží jít za hranice možného a propojit lidskou mysl s nekonečným vesmírem umělé inteligence. Jeho cesta za poznáním se ale změní v honbu za neomezenou mocí a brzy je stejně jasné jako děsivé, že nikdo nemá možnost ho zastavit. V dalších rolích hraje Rebecca Hall, Morgan Freeman, Paul Bettany, Cilian Murphy a Kate Mara.

Vědec Will Caster (Johnny Depp) má velký celoživotní sen: vytvořit stroj obdařený umělou inteligencí i schopností vnímat emoce, který by dokázal soustředit kolektivní vědění a vědomí lidstva. Jeho kontroverzní experimenty z říše snů mu přináší slávu i nepřátele. Extremisté z řad odpůrců umělé inteligence se ho pokusí zastavit a spáchají na něj atentát ve chvíli, kdy je jeho dílo téměř u konce. Sami tím však „božský experiment“ uspíší a Will osobně se v projektu transcendence stane hlavním hrdinou. Pro jeho ženu Evelyn (Rebecca Hall) a dalšího vědce Maxe (Paul Bettany) zde totiž neleží otázka, zda je to možné, ale zda je to správné. A co se vlastně stane. Willovo vědomí připojí k super počítači a obřímu vesmíru umělé mysli, kterou sám vytvořil. Důsledky záhy pocítí celý svět.

Willova původní touha obsáhnout vědění celého světa se však rychle mění v jiný cíl: získat nad celým světem kontrolu. „Pokud ho nezastavíme, bude to konec lidstva v té podobě, jak ho známe,“ konstatuje ve filmu postava Morgana Freemana.

Pro Johnnyho Deppa se film stal příležitostí vyzkoušet si další roli balancující na ostří nože mezi dobrem a zlem. „Johnnyho scénář okamžitě oslovil a dokázal mu vdechnout nový život. Myslím, že ve své roli je skvělý,“ konstatoval režisér Pfister. K tématu filmu pak dodal: „Chtěl jsem udělat krok stranou od klišé ,inteligentního stroje', který zlovolně ovládne svět. Existují hlubší otázky, týkající se toho, k čemu vlastně technologie používáme. Jsou dobré, nebo špatné? Otázka zní, jestli dokážeme technologii využít, anebo ona využije nás."