Tito i ja
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
118 min
Země:
Jugoslavie, 1992
Děj filmu se odehrává v roce 1954 v komunistické Jugoslávii, kde je právě na vrcholu kult osobnosti Josipa Broze Tita. Této ideologické indoktrinaci ve své dětské naivitě podléhá i Zoran, desetiletý školák z Bělehradu. To ale značně trápí jeho...

Popis

Děj filmu se odehrává v roce 1954 v komunistické Jugoslávii, kde je právě na vrcholu kult osobnosti Josipa Broze Tita. Této ideologické indoktrinaci ve své dětské naivitě podléhá i Zoran, desetiletý školák z Bělehradu. To ale značně trápí jeho původně měšťanskou rodinu, pro niž je Tito ztělesněním režimu, který ji společensky zničil a ekonomicky zruinoval.

Zoran je tajně zamilován do své spolužačky a udělal by vše, aby s ní mohl jet na výlet pro vybrané školáky do Titova rodného kraje. Ve školním slohu napíše, že Tita miluje víc, než vlastní rodiče. To je pro ně sice velká rána, ale Zoranovi to zajistí vítězství ve školní soutěži a odměnou je pro něj účast na výletě. Až v průběhu vlastní cesty, která je pro obtloustlého chlapce fyzicky značně náročná, postupně začíná pochybovat o oficiální ideologii a fanatismu jejích hlasatelů. Nakonec dospívá k poznání, že rodiče má mnohem raději něž mytizovanou ale vzdálenou a odlidštěnou postavu Jugoslávského vůdce.

Film vznikl ve vypjatém roce 1992, kdy se rozhořel válečný konflikt v bývalé Jugoslávii. S nadsázkou a ironií karikuje kult osobnosti, který byl do nedávna nedotknutelný. K tomu, že v tehdejším Srbsku vůbec mohl vzniknout, přispěla snad skutečnost, že Tito byl etnickým původem Chorvat, což v atmosféře šíření protichorvatských nálad to umožnilo i kritiku komunistického režimu, který v té době v Srbsku stále ještě přetrvával.

Přestože část děje se má odehrávat v Záhřebu a v chorvatském Záhoří (u hranic se Slovinskem), z politických důvodů tam v té době již srbští tvůrci nemohli natáčet a většina filmu včetně exteriérů byla točena v Srbsku.