Mezi světem živých a mrtvých se potulují temné duše, které se snaží vrátit do života. Jejich vstupní bránou mohou být citliví jedinci, které postupně zlomí a zcela ovládnou. Těmto démonům se říká dybukové. Jejich oběti mají jen dvě možnosti –...

Popis

Mezi světem živých a mrtvých se potulují temné duše, které se snaží vrátit do života. Jejich vstupní bránou mohou být citliví jedinci, které postupně zlomí a zcela ovládnou. Těmto démonům se říká dybukové. Jejich oběti mají jen dvě možnosti – dobrovolnou smrt nebo svěření se do péče profesionálního exorcisty. Toto mrazivé téma si jako východisko svého hororového příběhu vybral zkušený režisér (Blade: Trinity) a ještě zkušenější scenárista (Batman začíná, Temný rytíř) David S. Goyer.

Casey Beldonová (Odette Yustman) je vysokoškolačka v rozpuku, kterou trápí snad jen dávná vzpomínka na matčinu sebevraždu. Záhy se kolem ní ale začnou dít podivné věci, které nabývají čím dál zlověstnější charakter. Sny se prolínají s realitou, Casey se začne měnit barva očí, zdánlivě bez příčiny umírá kojenec, kterého hlídala…

Na konci děsivé spirály, která ji přivede na samou hranici šílenství, Casey pochopí, proč její matka spáchala sebevraždu. Na rozdíl od ní se ale nepoddá a rozhodne se s temnými silami, které ji chtějí ovládnout, svést nerovný souboj. Pomáhat jí budou přátelé a hlavně židovský rabín Sendak (Gary Oldman), který jako jediný ví, jak dybuka zastavit. Nebo se tak alespoň tváří.

Horor Nenarození patří ke vzácným reprezentantům svého žánru, které nenechají diváka ani na chvíli vydechnout. Mrazení v zádech v něm vyvolá už první nevinný záběr běžící Casey a do závěrečných titulků ho neopustí. Byť se Goyer brouzdá v bezpečných vodách, které před ním projeli Vymítač ďábla nebo Rosemary má děťátko, přesto dokáže překvapit. „Myslím si, že i když film spadá do žánrové kategorie horor nebo nadpřirozený thriller, můžete se na něj dívat i jako na psychologické drama.

Sérioví zabijáci s mimořádnými schopnosti nebo různí zombies vás můžou vyděsit, ale opravdový strach máte většinou jen tehdy, když se příběh potkává s realitou,“ říká režisér Goyer. Jedním z důležitých motivů filmu je i odedávná fascinace dvojčaty a snaha odhalit mystéria, která je obestírají. Koneckonců u nejhrůznější metody jejich zkoumání, nelidské pokusy nacistických lékařů v koncetračních táborech, leží kořeny tohoto příběhu.

Horor Nenarození vzešel z produkční dílny slavného režiséra Michaela Baye Platinum Dunes, které má s tímto žánrem obrovské a hlavně pozitivní zkušenosti. V jeho produkci vznikly například remake Texaského masakru motorovou pilou, 3:15 zemřeš nebo předělávka Pátku třináctého.