V napínavé temné detektivce „Tajemství jejich očí“ excelují Julia Roberts, Nicole Kidman a Chiwetel Ejiofor. Každý z nich má své tajemství a svou představu o spravedlnosti. Dvojice agentů FBI je na stopě mladého brutálního vraha. Vyšetřování se...

Popis

V napínavé temné detektivce „Tajemství jejich očí“ excelují Julia Roberts, Nicole Kidman a Chiwetel Ejiofor. Každý z nich má své tajemství a svou představu o spravedlnosti. Dvojice agentů FBI je na stopě mladého brutálního vraha. Vyšetřování se protáhne na dlouhá léta, ale protože krutý zločin zasáhl přímo do jejich osobních životů, jsou pevně rozhodnutí dotáhnout věc do hořkého konce. Atmosféra filmu připomíná oslavované kriminální hity Temný případ a Most nebo film Zmizení. Vyšetřovatelé FBI Jess a Ray jsou sehraní, jsou si blízcí a jejich společná kariéra je na vzestupu. Nový případ s nimi ale pořádně zamává a do duší jim nesmazatelně vypálí cejch bolesti. Dostanou za úkol vyšetřit nález brutálně zavražděné mrtvoly pohozené v popelnici a na místě zjišťují, že mrtvá dívka je Jessinou nezletilou dcerou. Další zděšení následuje. Přestože se podaří najít a zadržet podezřelého, případ se zhroutí, údajný vrah zůstává na svobodě a mizí neznámo kam. Po třinácti letech posedlého pátrání na vlastní pěst objeví Ray nové vodítko, jež by mohlo přinést vyřešení případu. Do objevené stopy se zakousne a zároveň vyvíjí nátlak na státní návladní (Nicole Kidman), aby mu pomohla dotáhnout vyšetřování do konce. Někteří jsou při tom ochotní zajít dál než ostatní. Nikdo však není připravený na šokující tajemství, které se nakonec objeví.

Julia Roberts patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější herečky, ale za slávou Pretty Women z Notting Hill se skrývá velký herecký talent. Oscar za Erin Brokovich a nominace za nedávné Blízko od sebe jsou nezvratným důkazem. Oscara má doma také Nicole Kidman za Hodiny a díky filmům Moulin Rouge a Králičí nora byla ještě dvakrát nominovaná. Chiwetel Ejiofor byl pak nominovaný na Oscara za hlavní roli v historickém filmu 12 let v řetězech.

Režisér a scénárista Billy Ray ( nominovaný na Oscara za scénář Kapitána Phillipse ) natočil Tajemství jejich očí podle argentinského románu i filmu, který získal pro změnu Oscara pro Nejlepší cizojazyčný film. Postava, která se musí vyrovnat s těžkou osobní ztrátou, byla původně mužská. Ovšem ve chvíli, kdy o roli projevila zájem Julia Roberts, Ray se vrátil k psacímu stolu, hotový scénář ještě překopal a roli změnil na ženskou. Julia Robert se navíc musela během natáčení vyrovnat se ztrátou vlastní matky. Před kameru se vrátila pouhých pět dní po její smrti.

Film Tajemství jejich očí se stal příležitostí, aby se Julia Roberts a Nicole Kidman vůbec poprvé objevily společně v jednom filmu. Přestože jejich kariéry odstartovaly už v 80. letech. Podle Billyho Raye mezi nimi během natáčení vzniklo skvělé pracovní pouto. „Byl mezi nimi velký respekt, kamarádství a – podle mého názoru, i když nevím, jestli by to některá z nich přiznala, také velmi zdravá chuť vzájemně si konkurovat,“ říká. „Jedna na druhou brala velký ohled a každá chtěla ze sebe vydat to nejlepší, protože jsou ve filmu spolu.“