Televize ve službách hákového kříže
Typ:
film
Žánr:
historický, sportovní, dokumentární, tv film
Délka:
55 min
Rok:
1999
K televizním průkopníkům se vedle Anglie a Spojených států řadilo i Německo. A právě jméno otce mechanického principu televize (Paul Nipkow: 1860-1940) měla stanice, která jako první na světě zahájila pravidelné vysílání. Stalo se to 22. března...

Popis

K televizním průkopníkům se vedle Anglie a Spojených států řadilo i Německo. A právě jméno otce mechanického principu televize (Paul Nipkow: 1860-1940) měla stanice, která jako první na světě zahájila pravidelné vysílání. Stalo se to 22. března 1935 v Berlíně. Program byl vysílán třikrát týdně, asi tři sta televizních aparátů bylo v domácnostech politických a státních činitelů, ale také techniků Říšské pošty, která vysílání zajišťovala. Další zájemci mohli "zázračné obrázky přenášené vzduchem" sledovat ve speciálních televizních sálech velkých měst. Vysílalo se neuvěřitelných devět let, i v době 2. světové války, až do září 1944.

Program byl již předobrazem toho, co známe dnes. Zpravodajství, publicistika, televizní inscenace, zábava, osvěta, sport. Ale jelikož v zglajchšaltovaném nacistickém režimu bylo vše podřízeno zájmům NSDAP, připadl médiu, které tak ovlivní lidstvo v následujících desetiletích, pochopitelně úkol propagandistický. Živé vysílání nebylo možné tehdy zaznamenávat, a proto se velkou senzací staly v roce 1999 nález a identifikace 35mm kopií z fondů někdejšího "Fernsehensender Paul Nipkow". Část pořadů totiž byla natáčena na filmový negativ, a tak se můžeme dnes podívat na "všední i sváteční dny" Německa předválečného i válečného. Tento materiál je zajímavým doplňkem dobových filmových týdeníků a dokumentárních filmů.