Tantra je kultem extáze, její stoupenci věří, že vědomým prožíváním extatických pocitů naplňují zásadní důvod lidské existence - rozšiřování vědomí. Tantra není terapie, léčitelství ani hromadný sex. Poskytuje prožitkovou mapu, aby člověk lépe...

Popis

Tantra je kultem extáze, její stoupenci věří, že vědomým prožíváním extatických pocitů naplňují zásadní důvod lidské existence - rozšiřování vědomí. Tantra není terapie, léčitelství ani hromadný sex. Poskytuje prožitkovou mapu, aby člověk lépe porozuměl svému životu, lásce a sexualitě, sobě samému. Český dokumentární film z produkce HBO zaznamenává jeden rok v životě skupiny lidí, praktikujících tantru na různých úrovních - od pokročilých lektorů po začátečníky. Rovina osobních výpovědí se prolíná s životními příběhy aktérů. Film zkoumá intimní důvody praktikování tantry, odlišné cíle, představy, zklamání i jistou ilegalitu a utajení, jenž jí provází. Lektoři, žáci, účastníci kursů pojmenovávají novou, zcela jinou kvalitu, kterou jim do života tantra přinesla.

Kontrapunktem k osudům zkušených tantriků je pak příběh mladé ženy, novicky, jejíž proměnu v průběhu výcviku v tantrické skupině můžeme sledovat. Film také zkoumá sílící přitažlivost tantry v životě konzumní společnosti, rozvíjí otázky po manipulaci a sektářství, ptá se, kolik jsme ochotni zaplatit za stále nové formy zážitků a jak je odlišíme od skutečného, hlubokého prožitku.