Režisérské duo Stephanie Boydová a Ernesto Cabellos natáčeli v Peru dokument o boji tamních rolníků proti zkorumpované vládě a zahraničním důlním společnostem. Do Tambogrande přišli před desítkami let noví osadníci, aby suché pláně proměnili v...

Popis

Režisérské duo Stephanie Boydová a Ernesto Cabellos natáčeli v Peru dokument o boji tamních rolníků proti zkorumpované vládě a zahraničním důlním společnostem. Do Tambogrande přišli před desítkami let noví osadníci, aby suché pláně proměnili v sady a v pole. Hluboko pod jejich domy a poli ale byla objevena naleziště drahých kovů, což přilákalo zahraniční důlní společnosti, jakou je i kanadský Manhattan.

Přes ujišťování o bezpečnosti těžby docházelo ke kontaminaci půdy a vody. Lidé byli nuceni vystěhovat se daleko od rodiště, aby uvolnili prostor k těžbě. V zemi proto už několik let probíhají demonstrace ve snaze o vyhlášení referenda, zda upřednostnit těžbu, nebo zemědělský způsob života. Režisérům se nakonec daří získat si důvěru některých domorodců a v rozhovorech s nimi zaznívají jednoduché, ale přesné argumenty, proč je pro zdejší obyvatelstvo nález „hroudy zlata pod jejich domem" tragédií. Zlata ani stříbra se přece nenajedí.

Jednou se toto „bohatství" vytěží a zbude jen zdevastovaná zem. Naopak rostliny představují nekonečný koloběh života. Tento názor spojuje tisíce Peruánců a referendum je na spadnutí. Předchozí film z dílny Cabellose a Boydové Choropampa získal ocenění na festivalu Jeden svět v roce 2003.