Tajemství rodu
Typ:
seriál
Žánr:
dokumentární
Délka:
50 min
Země:
Česká Republika, 2013
Tajemství rodu je televizní dokumentární cyklus o genealogii připravovaný Českou televizí podle původního britského formátu BBC a vysílaný na kanále ČT1 v licenci Warner Bros International TV Production. První řada s 13 díly byla vysílána v...

Popis

Tajemství rodu je televizní dokumentární cyklus o genealogii připravovaný Českou televizí podle původního britského formátu BBC a vysílaný na kanále ČT1 v licenci Warner Bros International TV Production. První řada s 13 díly byla vysílána v premiéře roku 2013 a druhá řada s 9 díly roku 2015.

Každý z dílů je samostatným dokumentem, v němž účinkuje nějaká známá osobnost, která s pomocí odborníků pátrá po svých předcích a jejich životních zkouškách v historických souvislostech. Na pořadu se podíleli různí režiséři a scenáristé, jeho dramaturgyní je Věra Krincvajová, vedoucí projektu byla u 1. řady Zuzana Šimůnková a u 2. řady Věra Krincvajová. Na obou řadách odborně spolupracovali genealožka Helena Voldánová z České genealogické a heraldické společnosti v Praze a vojenský historik Eduard Stehlík, u 1. řady také genetik Daniel Vaněk. Česká televize od počátku plánovala k pořadu vydat v knižní podobě genealogický manuál, který vyšel v květnu 2013 s názvem Tajemství rodu.

Předlohou české verze je britský genealogický dokumentární seriál Who Do You Think You Are? (Kdo si myslíš, že jsi?), který vytvořila na námět britského producenta Alexe Grahama produkční společnost Wall to Wall. Stanice BBC od roku 2004 odvysílala do roku 2015 již 12 řad tohoto pořadu, první dvě řady na kanále BBC Two a další na kanále BBC One. Formát pořadu kromě České televize převzaly televizní stanice ve Spojených státech amerických, Kanadě, Austrálii, Irsku, Polsku a dalších zemích.