Prací vytížení rodiče Klárky a Vojtíška nemají na děti čas a ty vyrůstají u babičky v Janovicích. Rodiče Vládi Karase kamaráda Klárky se rozvádějí a Vláďa to nese jen velmi těžce. Vláďův rozvedený otec /J. Krampol,/. se znovu žení a vyžení syna...

Popis

Prací vytížení rodiče Klárky a Vojtíška nemají na děti čas a ty vyrůstají u babičky v Janovicích. Rodiče Vládi Karase kamaráda Klárky se rozvádějí a Vláďa to nese jen velmi těžce. Vláďův rozvedený otec /J. Krampol,/. se znovu žení a vyžení syna Zdeňka. Oba chlapci na sebe nevraží o dělají si různé naschvály, takže o konflikty není nouze. Konflikty narostou a zesílí když Zdeněk společně se svými dvěma kamarády po prázdninách nastoupí do stejné školy a třídy kam chodí i Vláďa.

Vláďova pejska uštkne zmije, když se před ní snaží chránit právě Vláďu. Vláďa se snaží dostat pejska na veterinární ošetřovnu, ale Klárčini rodiče, které se snaží stopnout nezastaví a pejsek umírá. Vláďa truchlí po pejskovi a poznává lesního dělníka Ondru, /M.Štěpánek,/., který mu daruje nového pejska a snaží se sblížit s Vláďovou maminkou, /J.Šulcová,/.

Vláďova třída jede na výlet do Prahy, Vláďa i Zdeněk mají účast na výletě zakázanou pro rvačku ke, které mezi nimi došlo a při níž se pak prala celá třída. Vláďa se však zatím skamarádil s Ondrou, který ho učil jezdit na koni apod. Ondra se pak s Vláďou vydáva do Prahy na výlet ve stejný den, ale dříve než Vláďova třída, takže toho stihnou víc. Klárka chce v Praze navštívit rodiče a bratra, ti však nejsou doma a Klárka to nese velmi těžce. Ve vlaku cestou zpět hovoří děti s Vláďou i Ondrou. V závěru se pak většina vztahů a konfliktů vyřeší.

Vláďa se Zdeňkem k sobě najdou cestu, skamarádí se a stanou se skutečnými, ikdyž nevlastními bratry. Babička a děda Karas mají svatbu Klárka se loučí se spolužáky a kamarády, Vláďovi a Tondovi dává obrázky z protěného košíku, kde nakreslila co společně prožili a odjíždí do Prahy k rodičům.