Tajemná záře nad Pacifikem
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, akční, drama, sci-fi, válečný
Délka:
103 min
Země:
USA, 1980
Snímek Dona Taylora Tajemná záře nad Pacifikem měl být u nás uveden již v roce 1982. Před nasazením však kdosi zjistil, že film příliš nepokrytě a tudíž nepřípustně oslavuje americkou vojenskou sílu a následovalo stornováni. Tajemná záře nad...

Popis

Snímek Dona Taylora Tajemná záře nad Pacifikem měl být u nás uveden již v roce 1982. Před nasazením však kdosi zjistil, že film příliš nepokrytě a tudíž nepřípustně oslavuje americkou vojenskou sílu a následovalo stornováni. Tajemná záře nad Pacifikem je skutečně propagací amerického leteckého námořnictva. Děj se ode-hrává na moderní mateřské, letadlové lodi USS Nimitz a v jejím blízkém okolí. Jeho podstatou je ukázat možnosti bojové techniky i výcvik posádky. Fantastický příběh vychází z dobře známého a vtipně využitého motivu „časové smyčky".

Nimitz se při záhadné bouři „propadne" z roku 1980 do roku 1941 v předvečer zákeřného japonského útoku na Pearl Harbor. jeho hrdinové tedy řeší dilema, zda a jak do historických událostí zasáhnout. Těsně před rozuzlením jim do toho zasáh-nou scenáristé, kteří nechají další bouří vrátit loď zpět. Dílčí epizodu tvoří setkání posádky Nimitze se senátorem Chapmanem a jeho sekretářkou Laurel, kteří se téměř stali prvními oběťmi japonských stíhačů. - Film vznikl v produkční firmě známého Kirka Douglase jenž si zahrál rozvážného kapitána Yellanda. Vedle něj se objevují i další známi herci, Martin Sheen, Katharine Rossová a Charles Durning.