AIDS! Původně zkratka, jejíž význam znali pouze odborníci, kteří ji zavedli. Označuje dosud nevídanou skutečnost, postupné selhání obranyschopnosti lidského organismu ubránit se nemocem. Dnes už se zkratka stala prostým slovem, jehož obsah zná...

Popis

AIDS! Původně zkratka, jejíž význam znali pouze odborníci, kteří ji zavedli. Označuje dosud nevídanou skutečnost, postupné selhání obranyschopnosti lidského organismu ubránit se nemocem. Dnes už se zkratka stala prostým slovem, jehož obsah zná každý. A právě v tom se skrývá nebezpečí.

Běžné věci a běžná slova nás neburcují k ostražitosti. Naučili jsme se s nebezpečím žít, přestali jsme ho intenzivně vnímat a řešení problémů přenechali jiným. Naléhavý problém společnost postupně vytěsnila do speciálních ústavů, uzavřených komunit a specializovaných laboratoří. Tam ať s virem HIV bojují. My ostatní nemáme k vítězství nad zákeřnou chorobou přece čím přispět. Přitom AIDS znamená osobní ohrožení každého z nás.

Co o něm vlastně víme? Třináctidílný seriál České televize nahlédne do reálných životů těch, kterých se AIDS bytostně týká. Přinese pohledy HIV pozitivních pacientů, jejich lékařů, státních a nevládních organizací i dobrovolných aktivistů, kteří dávají důraz na prevenci a varují společnost před její současnou lhostejností.