Swing Kids
Typ:
film
Žánr:
drama, hudební
Délka:
112 min
Země:
USA, 1993
Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však...

Popis

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance!