Svatý bič
Typ:
film
Žánr:
komedie, rodinný, romantický, fantasy, sportovní
Délka:
88 min
Rok:
1999
Manželé Dan a Sára Andersonovi mají sice dvě krásné děti, Clarka a Annette, přesto se věčně hádají a uvažují o rozvodu, protože se cítí nespokojení a unavení stereotypem života, neshodami i sexem bez vášně. Dan je fotbalista, stresovaný snahou...

Popis

Manželé Dan a Sára Andersonovi mají sice dvě krásné děti, Clarka a Annette, přesto se věčně hádají a uvažují o rozvodu, protože se cítí nespokojení a unavení stereotypem života, neshodami i sexem bez vášně. Dan je fotbalista, stresovaný snahou oddálit blížící se konec sportovní kariéry, Sára se stará o domácnost. Děti jsou přesvědčeny, že všechny potíže plynou z toho, že oba jejich rodiče podceňují práci toho druhého i jeho roli v rodině.

Když Dan dostane nové místo u týmu Saints, stěhuje se rodina do New Orleansu, kde koupí starodávný, ale značně zchátralý viktoriánský dům. Jednoho dne objeví Clark s Annette v podkroví knihu kouzel, kterou tu podle všeho hledá také jejich opatrovnice, místní voodoo kouzelnice, od níž ví, že dům kdysi patřil nejmocnější čarodějnici v kraji. Protože se Andersonovi hádají stále více, rozhodnou se je děti zachránit a vysloví zaklínadlo.

Druhý den se Dan probudí v těle Sáry a Sára zase v jeho... Oba se snaží vzniklou situaci zamaskovat tak, aby nikdo nic nepoznal, a musí proto jeden druhého zastoupit i v jeho práci. Zatímco Sára chodí v Danově těle na tréninky, Dan v těle Sáry se stará o rodinu, a protože se necítí dobře, jde k doktorovi, který zjistí, že je v jiném stavu.

Časem se zdá, že výměna těl oběma prospívá v manželství i mimo něj. Sára tak pocítí zodpovědnost za rodinu, Dan zase pozná, co sebou přináší těhotenství, zabezpečení hladkého chodu rodiny, běžné domácí práce nebo zlobící děti. Zatímco Sářina povaha a nový přístup k tréninku povzbudí mužstvo natolik, že hráči jdou od jednoho vítězství k dalšímu, Dan se sbližuje s dětmi, učí se jak udržet dům v pořádku a jiné, doposud nepoznané věci. Také postupně oba začínají chápat, na co si ten druhý v hádkách stěžoval.

O osm měsíců později se fotbalové mužstvo chystá k mistrovskému utkání. Pokud tým vyhraje, nebude si Dan už nikdy muset dělat starosti s penězi nebo s věčným stěhováním. Právě v tomto okamžiku se také potomci svěřují, že ve výměně těl mají prsty.

Kouzlo se jim však zrušit nepodaří. Nepomůže jim ani opatrovnice, podle níž kouzlo pomine v okamžiku, kdy oba rodiče opravdu porozumí jeden druhému. Současně je upozorní, že v knize je varování - pokud se jim kouzlo nepodaří zrušit před narozením dítěte, stane se trvalým. Téže noci, se Dan a Sára omluví jeden druhému a políbí se. Další den si hráči okamžitě všimnou rozdílu v Danově chování…