Tajemný šumavský svět, neznající státních hranic je prostředím našeho vyprávění. Je i výraznou inspirací pro tento původní animovaný seriál. Tyto původní dramatické příběhy se odehrávají nejen na české straně Šumavy, ale i straně bavorské a...

Popis

Tajemný šumavský svět, neznající státních hranic je prostředím našeho vyprávění. Je i výraznou inspirací pro tento původní animovaný seriál. Tyto původní dramatické příběhy se odehrávají nejen na české straně Šumavy, ale i straně bavorské a rakouské. Jsou plné této zvláštní poetiky , tajemnosti a zvláštního charakteru tohoto regionu, představují skutečná magická místa , přírodu a prostředí a s nimi spjatých bájí a bytostí.

Hlavním hrdinou vyprávění je Matýsek, asi třináctiletý statný hoch, obecní sirotek z Modravy, hledající pravdu o svých rodičích. Jeho cesta je cestou nejen poznávání zvláštností Šumavy, ale i hledáním svého vlastního původu…

Budeme se setkávat s Gabretou – matkou a vládkyní celé Šumavy. Chrání zde vše živé, je paní vod, skal, polí a luk, ochránkyně obydlí…Ví a vnímá vše dobré i zlé. Vyrovnává i zlobu lesního pána – Černoboga Černobog – pán lesa a černých bytostí. Bojí se pouze Gabrety. Nenávidí vše a všechny kteří mu berou moc a práva nad lesem. Zejména lidi… Chce se pomstít Matýskovi, který získal jeho čepici neviditelnosti.

Potkáme se s kořenářkou Johanou – prochází dějem jako šumavská vědma která svými bylinkami a radami na hraně čarodějnictví je po celé Šumavě vyhlášenou osobností a formanem Wenzlem – rázovitým horalem, který se svým vozem nejen brázdí a zásobuje Šumavu, ale je zde i dopravním médiem Matýska a jeho svérázným rádcem. Budeme se setkávat i s dávnými obyvateli Šumavy :skláři, mlynář, pytlák i pašerák, kovář, uhlíř, pasák stád, horník i zlatokop, dřevař, hajný, forman, sedlák i hospodský, chalupník, měšťan i vrchnost.

Ve třinácti jedenáctiminutových příbězích představíme nejen Gabretu a Černoboga, ale i permoníky, obry, čarodějnice, vodníky, ohnivého psa, bludičky, čerty, divokou lesní honbu či kožíškového mužíčka.