Hrdiny české filmové komedie jsou studenti Obchodní akademie, kteří úpí ve školních lavicích pod lavinou velkého množství učiva, bez něhož se prý při výkonu budoucího povolání neobejdou. Jedním z nejméně oblíbených učitelů je přísný a neústupný...

Popis

Hrdiny české filmové komedie jsou studenti Obchodní akademie, kteří úpí ve školních lavicích pod lavinou velkého množství učiva, bez něhož se prý při výkonu budoucího povolání neobejdou. Jedním z nejméně oblíbených učitelů je přísný a neústupný profesor Vlk, pyšný na svou učebnici. Přesto probíhá život studentský poměrně v klidu, ale jen do chvíle než přijdou prázdniny a studenti se vydají na prázdninovou praxi přímo do terénu. Snímek sleduje jak neradostně dopadlo první střetnutí s obchodní realitou pro tři z nich, pro Karla Zemana, Ivana Javorského a Vaška Pelíška.

Bezstarostní a poněkud sebevědomí chlapci totiž velmi záhy zjistí, že to, co se ve škole naučili je jim téměř k ničemu a naopak - to, co by znát potřebovali, je škola nenaučila. Není divu, že po prázdninách dojde ke střetu s profesorem Vlkem, který odmítá uznat argumenty studentů, ačkoli se před krátkým časem na vlastní kůži přesvědčil o nedostatcích svých vyučovacích metod. Spor se vyhrotí až ve vzpouru, kdy jeden ze studentů na protest opustí školu.