Stud
Typ:
film
Žánr:
drama
Délka:
101 min
Motto:
Osamělost, frustrace a sexuální závislost v plné nahotě.
Země:
Velká Británie, 2011
Celosvětově úspěšný snímek Hlad (2008) režiséra Steva McQueena prostřednictvím extrémního případu vězně IRA a jeho smrtící hladovky analyzoval vztah individuální a společenské svobody jednotlivce. Ve filmu Stud je hlavní hrdina Brandon v...

Popis

Celosvětově úspěšný snímek Hlad (2008) režiséra Steva McQueena prostřednictvím extrémního případu vězně IRA a jeho smrtící hladovky analyzoval vztah individuální a společenské svobody jednotlivce.

Ve filmu Stud je hlavní hrdina Brandon v naprosto opačné situaci než Bobby Sands, hrdina Hladu - je to úspěšný a finančně zajištěný mladý muž žijící v současném New Yorku s absolutními možnostmi. I přesto, že jeho sociální status je velmi vysoký, Brandonova vnitřní spokojenost a svoboda jsou deformovány do sexuální závislosti a společenské i osobní frustrace.

Stud je mrazivou analýzou vyprázdněnosti současné produktivní generace, ve které se neschopnost lásky, citu a komunikace s ostatními transformuje do patologické závislosti na cyklicky se opakujících sexuálních aktivitách.

Tento tematicky i vizuálně výjimečně naléhavý film je postaven na životním hereckém výkonu vycházející hvězdy Michaela Fassbendera (s režisérem McQueenem spolupracoval již na filmu Hlad), který je průběžně oceňován kritiky na celém světě (Volpiho pohár za nejlepší mužský herecký výkon na MFF v Benátkách, nominace na Zlatý Globus apod.).