Film Strom bez kořenů je inspirován povídkovou tvorbou významného současného bulharského spisovatele Nikolaje Chajtova.Ústřední postavou je starý Gaťo – bývalý partyzán, který si po příjezdu do Sofie, kam ho pozval syn „na výminek“, pronikavě...

Popis

Film Strom bez kořenů je inspirován povídkovou tvorbou významného současného bulharského spisovatele Nikolaje Chajtova.

Ústřední postavou je starý Gaťo – bývalý partyzán, který si po příjezdu do Sofie, kam ho pozval syn „na výminek“, pronikavě uvědomí rozpor, který s sebou nese civilizační vývoj. Starý venkovan se nehodlá přizpůsobovat novým mravům, tím spíš, že by musel slevovat z těch zásad, jimiž se řídil celý život. Jeho zážitky ve městě a jeho reakce na lidi, s nimiž přichází do styku, jsou svého druhu kritikou způsobu života společnosti jeho syna, života, v němž se dává přednost kariéře, blahobytu a pohodlí na úkor hlubokých citových vazeb, nekompromisnosti a poctivého naplňování odkazu válečné minulosti.

Formálně vytříbený film Christo Christova zaujme nejen svým tématem, ale i svěžími postřehy v charakteristice lidí a prostředí a zejména psychologickou studií Gaťa, čestného a poctivého vůči sobě i jiným – komunisty, který ztělesňuje nejlepší charakterové vlastnosti člověka vyšlého z lidu a věrného jeho tradicím.

Na XIII. festivalu bulharských filmů ve Varně 1973 byl film vyznamenán Zlatou růží. Na XIX. MFF v Karlových Varech 1974 získal Hlavní cenu.