Strach z minulosti
Typ:
film
Žánr:
thriller, kriminální, tv film
Délka:
180 min
Země:
Francie/Belgie, 2005
Před deseti lety utekla do hor. Má svůj penzion a je uznávanou horolezkyní. Před minulostí se však neschová nikde! 1. díl Laura přišla před deseti lety do hor ve francouzském pohraničí, těhotná, ve velké osobní krizi. Zdejší lidé jí pomohli,...

Popis

Před deseti lety utekla do hor. Má svůj penzion a je uznávanou horolezkyní. Před minulostí se však neschová nikde! 1. díl Laura přišla před deseti lety do hor ve francouzském pohraničí, těhotná, ve velké osobní krizi. Zdejší lidé jí pomohli, dnes tu úspěšně vede penzion a je nejlepší horolezkyní v kraji. Svoji minulost ale přede všemi tají, i před svým přítelem Jeromem, instruktorem paraglidingu. V šestnácti letech totiž utekla z domova, chytla se party, byli to vykradači bank. Stala se milenkou jejich psychopatického vůdce Oliviera Farauda, nazývaného zabiják z Lille. Olivier ze žárlivosti zaživa upálil jiného člena bandy, Frederica, který se do Laury zamiloval. Laura pak Oliviera anonymně udala, byl zatčen a odsouzen na doživotí, a tak se ani nedozvěděl, že je otcem Lauřina syna Nicoly. Laura nicméně žije ve stálém strachu, že ji někdo z bývalé party vypátrá.

Jednoho dne skutečně zjistí, že se do její blízkosti dostal někdo, kdo její minulost zná. A záměrně ji na to upozorňuje - Laura nachází ve svých věcech nejprve starý novinový článek o procesu s Olivierem, pak fotografii, na které je s ním. Musí to být jeden ze 4 klientů, kteří se ubytovali v jejím penzionu - ale který? Botanik profesor Mathieu k ní jezdí už léta, malířka Rachel vypadá zcela neškodně, ostatně se brzy zraní, zlomí si nohu, podezřelejší je fotografka Anne, a pak je tu ještě nesympatický lovec Denis, který se vypravil na lov vysoké. Na toho se Lauřino podezření soustředí, když ho ale konfrontuje, řekne jí Denis, že je advokát. Laura ho požádá, aby jí zjistil, kdo Oliviera navštěvuje ve vězení - Denis do věznice zavolá, a pak jí řekne strašlivou zprávu - Olivier před deseti dny uprchl. 2. díl Laura je přesvědčená, že Olivier je někde poblíž, a že ji sleduje. V blízkosti jejího domu je nalezen zastřelený četník z oddílu, který v horách pátrá po pašerácích drog. Laura se chce obrátit na svého bývalého přítele, policistu Gillese, ale ještě než to stačí udělat, zahlédne ho s údajnou fotografkou Annou. Je okamžitě přesvědčena, že oba pracují pro Oliviera. Jde hledat pomoc u advokáta Denise, najde ho ale v horách zraněného a někdo na ni z úkrytu střílí z kuše. Laura prchá, ale je zadržena Annou, která je ve skutečnosti policistka z protidrogové brigády - pracuje v tandemu s Gillesem. Vysvětlí jí, že profesor Mathieu pašuje přes hranice drogy, už dlouho síť pašeráků sledují a všichni se ubytovávají u Laury. Anna Lauru zatýká, je podezřelá, že je členkou bandy pašeráků. Vzápětí, ale Annu někdo zastřelí, zastřelen je také Mathieu. Lauře se podaří uprchnout, dostává ale vzápětí vzkaz, že Olivier drží Nicolu a zabil Jeroma, který ho hlídal. Laura si ho má přijít vyzvednout. Laura má v patách policii, uniká jí na paraglidu. Gilles jí naštěstí uvěřil a od této chvíle se ji snaží chránit. Když se Laura dostane na určené místo - malou chatu v horách, zjistí, že Nicolu neunesl Olivier, ale Jerome.

Právě on je totiž organizátorem sítě pašeráků. Jedinou jeho šancí je hodit teď vinu na Lauru. Lauře s Nikolu se ale podaří Jeromovi utéci, slaňují přes nebezpečný útes, Jerome jim přestřelí lano, ale v rozhodující chvíli se objeví Gilles, Jeroma zastřelí a zavolá záchranný vrtulník. Sám je zraněn, není to ale nic vážného. Zdá se, že všechno šťastně skončilo - Gilles totiž Lauře řekne, že Olivier je mrtev: za nejasných okolností po útěku uhořel. Gilles s Nicolou zůstávají v nemocnici, Laura se vrací do svého penzionu, tam na ni ale čeká překvapení. Ráchel je ve skutečnosti matkou upáleného Frederica, a přišla se pomstít. Sváže Lauru, polije ji benzínem a slíbí jí stejnou smrt, jaká potkala jejího syna. Ještě jí prozradí, že to ona pomohla Olivierovi utéct z vězení, a pak ho zabila. Mezitím se ale Gilles dozvěděl od Denise, že Rachel ho napadla samostřílem, a dojde mu, že zřejmě jde po Lauře. Dostaví se právě včas, aby Ráchel stačil zabránit v další vraždě.