Štír
Typ:
film
Žánr:
thriller, akční, drama
Délka:
114 min
Rok:
1973
Agent CIA Cross, který už opustil aktivní službu, je v podezření, že prodal Rusům některá z důležitých tajemství. K této domněnce vedou šéfy CIA vztahy stárnoucího muže k ruskému agentovi Žarkovovi. Proto je rozhodnuto, že jako možná hrozba...

Popis

Agent CIA Cross, který už opustil aktivní službu, je v podezření, že prodal Rusům některá z důležitých tajemství. K této domněnce vedou šéfy CIA vztahy stárnoucího muže k ruskému agentovi Žarkovovi.

Proto je rozhodnuto, že jako možná hrozba pro zájmy americké bezpečnosti musí být odstraněn. Muž, kterému je tento úkol přidělen, je Crossův bývalý žák a chráněnec Jean Laurier, jehož kódové jméno je Štír. Ani dlouholeté přátelství, které oba muže spojuje, nezabrání chladnokrevnému Laurierovi ve splnění úkolu, což se ovšem ukáže být mnohem obtížnější než zabít vlastní dívku, která se ukázala být nepřátelským agentem.

Cross totiž naučil Jeana řemeslu, ale za ty roky ve službě má v rukávu dost triků, aby si dokázal chránit kůži a bez váhání je používá. Žarkov se Crosse pokouší přesvědčit, aby emigroval, ale ten odmítá. Chce zůstat ve své zemi a nelítostně vyrovnat některé staré dluhy.