Stíhači, na start!
Typ:
film
Žánr:
akční, drama, válečný
Délka:
114 min
Země:
Anglie, 1976
Protagonisty tu nejsoujen členové malé anglické posádky, ztracené kdesi na cizím francouzském území a dennodenně nasazující svůj život v boji s nepřítelem, ale je to především válka se vší svou zrůdností, jež zasáhla do osudů milionů lidí a...

Popis

Protagonisty tu nejsoujen členové malé anglické posádky, ztracené kdesi na cizím francouzském území a dennodenně nasazující svůj život v boji s nepřítelem, ale je to především válka se vší svou zrůdností, jež zasáhla do osudů milionů lidí a zanechala jen žal a bolest otevřených ran. Pro Jacka Golda I. světová neznamenala jen zdroj dramatických situací, možnost natáčení efektních obrazů leteckých soubojů, ale snažil se i o zachycení jemného přediva zrání mladých "grdinů", kteří pozvávají, že válka je smrt a hrdinství má úplně jinou tvář.

Mladý Stephen Croft je plný ideálů a snění. Boj je pro něho něčím neobvyklým. Láká ho vidina onoho báječného stroje. Už se nemůže dočkat, až poprvé vzlétne k modrému nebi, aby přemohl nepřítele. V posádce se setkává se svými vrstevníky, osmnáctiletými mladíky, opojenými životem, a vzorem se mu stává důstojník Gresham. Stephen však postupně poznává, že fronta znamená i chvíle čekání, úzkost a strach, riziko i omyl. Zkušený patron letky Sinclair, opatrný Thomson i bojácný Crawford se stávají jeho přáteli, které spojuje každodenní setkání se smrtí. Včichni předčasně dospěli, zestárli, a získali nejcennější zkušenost - nutnost vážit si života a přátelství. Tento jednoduchý příběh zasazený do vizuálně atraktivního prostředí režisér zpracovalcitlivě, bez přílišného sentimentu, věcně, ale s důrazem na psychologickou drobnokresbu charakterů jednotlivých členů posádky. Samozřejmě mu lze vytknout i chyby, ale celek splňuje umělecké záměry autorů. Výrazný podíl na vyznění celého filmu mají především herecké výkony, ale výraznou složkou filmu je také velice sugestivní kamera Gerryho Fishera, jež využil všech možností vzdušných soubojů, havárií, sestřelování balónů a natáčel je přímo na unikátních strojích z let první války.