Stezky slávy
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, válečný
Délka:
88 min
Rok:
1957
Francie v době první světové války, rok 1916. Snaživý generál Mireau velí při útoku vojenské jednotky na silně opevněné německé postavení. Ze zištného důvodu, usiluje totiž o povýšení, vydá rozkaz k útoku, který nemá naději na úspěch. Plukovník...

Popis

Francie v době první světové války, rok 1916. Snaživý generál Mireau velí při útoku vojenské jednotky na silně opevněné německé postavení. Ze zištného důvodu, usiluje totiž o povýšení, vydá rozkaz k útoku, který nemá naději na úspěch. Plukovník Dax (Kirk Douglas) odvážně útočí se svými vojáky pod nejprudší dělostřeleckou palbou nepřítele. Nakonec on a jeho jednotka z nesmyslného útoku ustoupí a vrátí se do vlastních zákopů. Mireau odsoudí sto vojáků k smrti za zbabělost. Ani Dax, který své vojáky hájí, je neubrání před brutální mašinérií. Generál sice zmírní rozsah potrestání, přesto však nechá tři vojáky popravit. Plukovníka Daxe, který by pro něho mohl být nebezpečný, se obratně zbaví tím, že ho pošle na frontu do první linie.

Kubrick, jenž vyšel ze skutečné události, nemilosrdně zúčtoval s vojenským mýtem a odhalil nelidské důsledky striktních rozdílů ve vojenských hodnostech a možnost jejich zneužití. Uvedení protiválečného filmu Stanleyho Kubricka Paths of Glory, drsného útoku na hierarchii, která je zavedena uvnitř armády, vyprovokovalo k činnosti cenzuru v mnoha zemích: ve Francii, ve Švýcarsku a ve vojenských kinech jednotek USA v Evropě byl film dočasně zakázán.