Šťastný Ikaros
Typ:
film
Žánr:
dobrodružný, dokumentární
Délka:
52 min
Rok:
2000
Toni Bender, patří mezi paraglidisty do absolutní špičky. Předsevzal si, že přeletí Alpy. A nakonec si tento "Šťastný Ikaros" skutečně svůj dlouholetý sen splnil. Přelet na padákovém kluzáku od Braunecku v severním výběžku Alp až k Bassano del...

Popis

Toni Bender, patří mezi paraglidisty do absolutní špičky. Předsevzal si, že přeletí Alpy. A nakonec si tento "Šťastný Ikaros" skutečně svůj dlouholetý sen splnil. Přelet na padákovém kluzáku od Braunecku v severním výběžku Alp až k Bassano del Grappa poblíž Benátek - to už je opravdu husarský kousek - a to dokonce i pro nejzkušenější piloty na světě!

Paraglider musí vystoupat celkem zhruba 40 000 výškových metrů - samozřejmě bez motoru, pouze obratným využitím vzdušných stoupavých vzdušných proudů - termiky. Stoupá ve spirálách vzhůru k nebi, opakuje to znovu a znovu, aby nakonec získal několik stovek metrů výšky. Potom už může klouzavým letem pokračovat ve svojí cestě. Německý dokument přináší mimo jiné i nevídané záběry nejznámějších alpských vrcholků a horských údolí.