Stařec s velkými křídly
Typ:
film
Žánr:
drama, fantasy
Délka:
90 min
Země:
Španělsko/Itálie/Kuba, 1988
Snímek Stařec s velkými křídly je další adaptaci díla proslulého latinskoamerického spisovatele, nositele Nobelovy ceny, Gabriela Garcíi Márqueze, který s argentinským režisérem Fernandem Birrim spolupracoval i na scénáři. Charakteristická...

Popis

Snímek Stařec s velkými křídly je další adaptaci díla proslulého latinskoamerického spisovatele, nositele Nobelovy ceny, Gabriela Garcíi Márqueze, který s argentinským režisérem Fernandem Birrim spolupracoval i na scénáři. Charakteristická „márquezovská" atmosféra provází podobenství na téma Nevděk světem vládne.

V rybářské vsi se po cyklónu objeví tajuplný stařec s velkými křídly. „Anděla" se ujme chudý manželský pár, který brzy pochopí, že podivná bytost se může stát zdrojem dobrých příjmů. Ze vsi se stane poutní místo. Jenže pozornost tisíců lidí po čase na sebe připoutá žena-pavouk, která je hlavní atrakcí kočovného lunaparku. Po několika letech stařec opouští rodinu, v níž měl pro něj pochopení jen malý chlapec, a mizí v oblacích nad mořem ..

Film vznikl ve spolupráci kubánské kinema-tografie se španělskou televizí. Režisér v něm vcelku adekvátně zachytil poetiku předlohy. Téma však není tak nosné, jak je tomu u jiných Márquezových děl. Adaptace trpí jistou rozvláčností a svým charakterem bude zřejmě bližší latinskoamerickému publiku. Fernando Birri v ní vytvořil i fyzicky náročnou a realizačně nevděčnou titulní postavu.

Na 45. MFF v Benátkách 1988 získali J. M. Vitier, G. Nocenzi a P. Milanés Cenu za hudbu.