Stará panna
Typ:
film
Žánr:
komedie
Délka:
85 min
Motto:
„Prázdninový příběh dvou stárnoucích osamělých lidí, kteří prožijí hezký týden na francouzské Riviéře.“
Země:
Francie/Itálie, 1972
Gabriel Marcassus (Philippe Noiret) je starý mládenec, zvyklý na pohodlí klidného a pravidelného života, z kterého jej každoročně vyruší jen prázdninová cesta starým cadillacem. Tentokrát má namířeno do Španělska. Ale před lázeňským městečkem na...

Popis

Gabriel Marcassus (Philippe Noiret) je starý mládenec, zvyklý na pohodlí klidného a pravidelného života, z kterého jej každoročně vyruší jen prázdninová cesta starým cadillacem. Tentokrát má namířeno do Španělska. Ale před lázeňským městečkem na francouzském pobřeží začne vůz stávkovat a Gabrielovi nezbývá než čekat do příštího dne v malém hotelu na jeho opravu.

Celé prostředí hotelu je ovšem mírně bizarní. Počínaje podezřívavým recepčním Danielem, atraktivně vyhlížející služebnou Klotildou, vrchním číšníkem Sašou a přítulnou pokojskou Vicki, která se netají tím, že se jí Gabriel líbí. Při večeři se seznámí s upjatou starou pannou Muriel Bouchonovou (Annie Girardot), která je ve střehu před každým mužem, který se k ní přiblíží. Ze začátku dává Muriel Gabrielovi najevo, že jí jeho pozornost obtěžuje. Postupně však zjišťuje, že na něj myslí čím dál tím víc.

Oprava Gabrielova auta se protáhne, a tak se starý mládenec a upjatá stará panna sblíží. Podnikají společné výlety, svěřují se navzájem se svými zájmy a vypravují si o svém dosavadním životě. Gabriel je nepříjemně překvapen, když se dozví, že dovolená jeho společnice končí. Gabriel doveze svým opraveným autem Muriel na nádraží. Oba trápí stejná myšlenka - skončí odjezdem rychlíku jejich krátká prázdninová známost, nebo bude mít své pokračování?