Star 80
Typ:
film
Žánr:
drama, životopisný
Délka:
103 min
Země:
USA, 1983
Poslední film znímého amerického filmaře Boba Fosseho (1927-1987) Star 80 bohužel nemá téměř nic společného s jeho nejosobnějším a nejlepším snímkem All Tha Jazz (1979). Jediný styčný bod je snad ten, že se oba odehrávají v pokryteckém světě...

Popis

Poslední film znímého amerického filmaře Boba Fosseho (1927-1987) Star 80 bohužel nemá téměř nic společného s jeho nejosobnějším a nejlepším snímkem All Tha Jazz (1979). Jediný styčný bod je snad ten, že se oba odehrávají v pokryteckém světě showbyznysu.

Kriminální love story vychází ze skutečných událostí, jež se staly vítaným soustem pro bulvární plátky. Líčí příběh krátké kariéry dívky z Playboye, Dorothy Strattenové, již ze žárlivosti ( v důsledku milostné aféry s režisérem Peterem Bogdanovichem) zastřelil její manžel. Ten vzápětí zabil i sám sebe.

Bob Fosse těžil zejména z investigativního článku Teresy Carpenterové, který vyšel v časopisu Village Voice a který byl odměněn Pullizerovou cenou. Pojímá příběh, odehrávající se v rozmezí osmnácti měsíců (se začátkem v roce 1978), jako mozaiku epizod, tak jak si na ně vzpomínají různí lidé z okruhu neěťastného páru (Dorothyina matka, rodinný přítel, soukromý detektiv…) Tyto vzpomínky propojuje s (fiktivními) záznamy Dorothyiných tiskových konferencí či rozhovorů. Konstruuje modelovou situaci: egoistický muž s polosvěta Paul Snider prosadí svůj objev, mladičkou naivní Dorothy, a pak neunese, že se dívka na rozdíl od něj opravdu prosadila, že dospěla a že ho chtěla opustit.

Snímek se odehrává v exkluzivním prostředí a s odstupem času připomíná televizní magazíny Playboye. Hlavní roli hraje vnučka Ernesta Hemingwaye, Mariel Hemingwayová, známá především jako mladinká milenka Woodyho Allena z Manhattanu.

Stejné téma využil už o dva roky dříve televizní snímek Death of a Centerfold: The Dorothy Stratten Story (1981; r. Gabrielle Beaumontová), uvedený v našíkabelové televizi pod titulem Smrt hvězdy Dorothy Strattenové.