Soudce a vrah
Typ:
film
Žánr:
historický, drama, kriminální
Délka:
128 min
Země:
Francie, 1976
Film Soudce a vrah vychází ze skutečných událostí, které se odehrály na sklonku 19. století. Joseph Vacher, přirovnávaný k Jacku Rozparovači, který zavraždil více než dvacet lidí, je v dějinách kriminologie slavným případem. Ve filmu jej ztvárnil...

Popis

Film Soudce a vrah vychází ze skutečných událostí, které se odehrály na sklonku 19. století. Joseph Vacher, přirovnávaný k Jacku Rozparovači, který zavraždil více než dvacet lidí, je v dějinách kriminologie slavným případem. Ve filmu jej ztvárnil Michel Galabru, který za tuto roli získal v roce 1977 prestižní francouzskou cenu Césara. Jeho protihráčem v roli soudce je Philippe Noiret.

Hlavní postavou je psychicky nemocný tulák, bývalý voják, jehož jako hromadného vraha mladých dívek a žen odhalí ambiciózní soudce. Nejedná se o klasický kriminální film, jde spíše o společensko-historické drama s morálním akcentem. Autor filmu, režisér a spoluautor scénáře Bertrand Tavernier, vytvořil jeden ze zásadních snímků francouzské kinematografie sedmdesátých let. Za mimořádnou pozornost stojí jedinečný výkon Oldřicha Vlacha, který propůjčil své herecké umění hlasu Michela Galabruho.