Žena, která zamotá hlavu králi Šalamounovi, zamíchá kartami celého starověkého světa... Moudrý izraelský král Šalamoun (Yul Brynner) se zamiluje do krásné a mocné královny ze Sáby (Gina Lollobrigida). Když jí povolí vykonat pohanský obřad na...

Popis

Žena, která zamotá hlavu králi Šalamounovi, zamíchá kartami celého starověkého světa... Moudrý izraelský král Šalamoun (Yul Brynner) se zamiluje do krásné a mocné královny ze Sáby (Gina Lollobrigida). Když jí povolí vykonat pohanský obřad na posvátném místě Izraelitů, popudí svůj lid proti sobě. Nastalého zmatku využijí Egypťané a na Izrael zaútočí. Byl to snad od začátku královnin plán? Epický milostný příběh je jedním z nejlepších monumentálních děl padesátých let a i dnes dokáže ohromit davovými a bojovými scénami.

Jedná se o poslední film režiséra Kinga Vidora (Čaroděj ze země Oz, Souboj na slunci, Vojna a mír). Krále Šalamouna hrál původně Tyrone Power, který však zemřel 15. listopadu 1958 při natáčení poslední scény filmu. Vše tak muselo být přetočeno s novým představitelem Šalamouna Yulem Brynnerem.