Film podle stejnojmenné slavné povídky německého romantika E. T. A. Hoffmanna byl natočen ve společné produkci DEFY a švédské společnosti Pandora-Film za spoluúčasti francouzských umělců. Vynikající pařížský zlatník doby krále slunce" Ludvíka...

Popis

Film podle stejnojmenné slavné povídky německého romantika E. T. A. Hoffmanna byl natočen ve společné produkci DEFY a švédské společnosti Pandora-Film za spoluúčasti francouzských umělců. Vynikající pařížský zlatník doby krále slunce" Ludvíka XIV. Cardillac vraždí své šlechtické zákazníky, odnášející si z jeho dílny mistrovské kousky jeho řemesla. Mstí tak svou matku, která byla kdysi svedena šlechticem. Po pachateli záhadných vražd policie dlouho marně pátrá. Cardillacův tovaryš Olivier čirou náhodou přijde na dvojí život svého mistra.

Neudá jej však policii, neboť miluje jeho dceru Madelon. Cardillac se Olivierovi vyzpovídá a slíbí mu, že začne nový život. Nedodrží však své slovo. Jeho manie je příliš silná a tak při příští příležitosti chce opět svého zákazníka zavraždit. Nezdaří se mu to, naopak sám utrží smrtelnou ránu. Shodou okolností je Olivier obviněn z vraždy Cardillaca i všech šlechticů.

Všechny důkazy svědčí proti němu. Olivier by se mohl snadno ospravedlnit, slíbil však Cardillacovi, že Madelon se nikdy nedozví o činech svého otce. Olivier je však osvobozen zásahem slečny ze Scuderi, která citově vytuší Olivierovu nevinu a které Olivier vyjeví pravý stav věcí.