Přední režisér Jacques Demy zde po neméně slavné hudební komedii Paraplíčka ze Cherbourgu (1964) odmítl schéma, podle nějž se musí hudební film nutně odehrávat ve stereotypním světě kabaretu. Delphine a Solange jsou dvojčata, je jim dvacet pět...

Popis

Přední režisér Jacques Demy zde po neméně slavné hudební komedii Paraplíčka ze Cherbourgu (1964) odmítl schéma, podle nějž se musí hudební film nutně odehrávat ve stereotypním světě kabaretu. Delphine a Solange jsou dvojčata, je jim dvacet pět let a jsou krásné a oduševnělé. (Skutečnými sestrami byly i jejich představitelky Catherine Deneuve a Francoise Dorleac, která v 25 letech těsně po natočení filmu zahynula při dopravní nehodě).

Blonďatá Delphine vyučuje tanec, rusovlasá Solange učí hudební nauku. Žijí ve svém světě hudby a sní o tom, že potkají na ulici velkou lásku. Připravuje se velká pouť a kolotočáři chodí často do baru, který vede matka obou dvojčat… Milostnému příběhu, melodickým písničkám Michela Legranda a excesivní barevné dramaturgii ani na okamžik nehrozí sklouznutí do kýče, na jehož pomezí se často dostaly i ty nejlepší hollywoodské muzikály – jimž je zde vzdán patřičný hold v osobě Gena Kellyho v jedné z hlavních rolí.

V těch dalších je „vyslancem“ West Side Story americký tanečník George Chakiris a z jindy světácky dekadentního Michela Piccoliho se stal dojemný zhrzený milovník. Lásky, touhy, emoce a melodramatické zápletky v městě Rochefortu, to je hudební film francouzské "nové vlny".