Skici Franka Gehryho
Typ:
epizoda
Žánr:
životopisný, dokumentární
Délka:
83 min
Země:
USA/Německo, 2005
Papírové čtvrtky, lepící páska a nesmírná představivost a troufalost bořit fyzikální zákony stačí Franku O. Gehrymu, aby každou svou další stavbou prohluboval pověst jednoho z nejgeniálnějších architektů současnosti. Jeho monumentální budovy z...

Popis

Papírové čtvrtky, lepící páska a nesmírná představivost a troufalost bořit fyzikální zákony stačí Franku O. Gehrymu, aby každou svou další stavbou prohluboval pověst jednoho z nejgeniálnějších architektů současnosti. Jeho monumentální budovy z titanu a skla, betonu a oceli, dřeva a kamene se rodí rovnou jako trojrozměrné. Světové renomé a doživotní slávu zajistily Gehrymu mimo jiné stavby Guggenheimova muzea v Bilbau a koncertního sálu Walt Disney Concert Hall v Los Angeles, v českém kontextu se proslavil především projektem Tančícího domu na Rašínově nábřeží.

Český divák má nyní jedinečnou příležitost seznámit se s Gehryho dílem v celé jeho šíři, aniž by opustil sedadlo svého oblíbeného kina: prostřednictvím dokumentárního filmu o životě, díle a především procesu tvorby Franka Gehryho. Film natočil během pěti let blízký Gehryho přítel Sydney Pollack, veřejnosti známý spíše jako režisér hraných filmů (Vzpomínky na Afriku, 1985 či Tootsie, 1982).